2015-ben bevezették az Egyesült Királyságban, hogy 5 centbe (vagyis körülbelül 19 forintba) kerülnek az egyszer használatos műanyag zacskók. Azóta a legnagyobb szupermarketekben 95 százalékkal, és csak tavalyhoz képest 60 százalékkal kevesebbet adtak el belőle - írta a Guardian nyomán a hvg.hu.

Így a legnagyobb helyi kereskedők (az Asda, Marks and Spencer, Morrisons, Sainsbury's, a Co-operative Group, a Tesco és a Waitrose) a legújabb becslések alapján körülbelül 300 millióval kevesebbet adtak el az elmúlt 12 hónapban, mint korábban.

Így egy átlagos angol már csak évente 4 nejlonzacskót vesz a nagy üzletekben - ez jelentős előrelépés ahhoz képest, hogy a kormány illetékes hivatalának adatai szerint 2014-ben ez a szám még körülbelül 140 volt.

Ez a termékdíj egyébként minden olyan kereskedőt terhel, aki 250-nél több embert foglalkoztat, a kormány pedig vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy a termékdíjat 10 centre emeli és minden üzletre kiterjeszti.

Nálunk a Parlament július elején fogadta el az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt, amely az uniós előírás értelmében 2021. július 1-től betilt számos egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot.