Kedden reggel Brüsszelben két helyszínen követtek el robbantásos támadásokat, amelyek elkövetéséért az IÁ vállalta a felelősséget. A merényletekben a legutóbb megerősített információk szerint 34-en meghaltak és több mint kétszázan megsebesültek

A brüsszeli krízisközpont enyhít a délelőtti intézkedéseken, a BBC szerint délután öttől a riasztási készültség továbbra is a legmagasabb, 4-es marad országszerte
viszont már nem kérnek mindenkit arra, hogy maradjon otthon; különleges biztonsági intézkedések mellett újranyitnak a pályaudvarok, illetve a 2-es, és a 6-os metróvonalak is, a 4-es azonban továbbra is zárva marad. Az iskolák, a bevásárlóközpontok is nyitva lesznek szerdán. Mindezek mellett továbbra is fokozott éberséget kérnek mindenkitől.

Fényképeket is közzétettek

A belga szövetségi ügyészség kérése ellenére a sajtóban fényképeket tettek közzé kedden délután három gyanúsítottról. A felvételeket a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái rögzítették. A gyanú szerint a három férfi hajtotta végre a kettős robbantást a légikikötőben, amelynek következtében 14-en meghaltak és 96-an megsebesültek. A sötét hajú fiatalemberek a felvételek tanúsága szerint jól megrakott csomagszállító kocsikat toltak maguk előtt. A gyanúsítottak kiléte egyelőre ismeretlen.

A belga szövetségi ügyészség korábban arra kérte a történtekről tudósító médiumok munkatársait, hogy a nyomozás érdekében ne hozzák nyilvánosságra a fényképeket, azok azonban kiszivárogtak a közösségi oldalakon - közölte a VTM televíziós csatorna.

Aljas terv

Csomagba rejtett pokolgép robbanhatott a brüsszeli repülőtéren - állította egy névtelenséget kérő amerikai biztonsági szakértő az AP hírügynökségnek. Az is ezt a verziót erősíti, hogy az áldozatok többsége lábsérülésbe halt bele.

Egy szemtanú arról beszélt a BBC tudósítójának, hogy több áldozat a végzetébe futott a repülőtéren. A két bombát ugyanis úgy helyezték el, hogy a második felrobbantandó bombát helyezték a kijárathoz közelebb, így amikor felrobbant az első az áldozatok pontosan abba az irányba kezdtek el rohanni, ahol a második pokolgép működésbe lépett.

A detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - jelentette a VTM belga közszolgálati televízió. A csatorna a leuveni Gasthuisberg kórház egyik orvosával készített interjút, aki elmondta, hogy az intézményben tizenegy embert kezelnek súlyos sebesülésekkel, többen válságos állapotban vannak. A repülő szögek és üvegszilánkok komoly sebeket okoztak az érintetteknek.

Sajtóhírek szerint a helyenként rommá zúzott repülőtéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak, amelyet a tűzszerészek később felrobbantottak.

Robbanóöves IÁ-harcost fogtak a törökök

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet tíz tagját, köztük egy robbanóövet viselő harcost fogott el kedden a török haderő a szíriai határon - jelentette a Dogan török hírügynökség. A terroristák a délkelet-törökországi Gaziantep tartományban próbáltak átjutni Szíriából Törökországba.

Lehetett erre számítani?

A Der Tagesspiegel című német lap a hírportálján német biztonsági körökre hivatkozva azt írta kedden, hogy nem érte váratlanul a belga hatóságokat a keddi brüsszeli merényletsorozat, számítottak arra, hogy bosszú követi Salah Abdeslam letartóztatását. Az újság egy másik, még a brüsszeli támadások előtt készült jelentésében azt írta, hogy Abdeslam Németországban is tervezhetett terrortámadást. A keddi kettős merényletet valószínűleg Salah Abdeslam cinkosai követték el.

A Der Tagesspiegel keddi nyomtatott számában egy magas beosztású német biztonsági szakértőre hivatkozva azt írta, hogy Salah Abdeslam a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet egy olyan hálózatának vezetői közé tartozik, amelyet "kifejezetten" arra hoztak létre, hogy Németországban is elkövessen merényleteket.

A nyugat-európai támadások végrehajtására szervezett hálózat nagyjából 30 emberből állt, és három csoportot alkotott. Az első csoport több tagja meghalt az IÁ fővárosaként számon tartott szíriai Rakkában egy amerikai légitámadásban. A második csoport vagy annak egy része követte el a párizsi támadásokat tavaly novemberben. Az egyelőre nem ismert, hogy kik tartoznak a harmadik csoportba - mondta a berlini lap forrása.

A németországi merényletek elkövetésének szándékára utalhat Salah Abdeslam tavaly októberi titokzatos utazása a Baden-Württemberg tartományi Ulmba, ahonnan elszállított három férfit a város egyik menedékkérőket befogadó otthonából. Az ügyről csak annyit tudni, hogy Abdeslam leadta a Belgiumban bérelt autót, amellyel Ulmban járt. Lehet, hogy a három férfi részt vett a november 13-án elkövetett párizsi támadásokban, de az is lehet, hogy megbízatásuk egy másik országban tervezett támadás végrehajtásáról szól. A szóba jöhető országok Belgium és Németország - mondta a Der Tagesspiegel forrása.

Bosszú?

Az Iszlám Állam az elmúlt két hónapban olyan terrortámadásokat tervezett Európában, amelyek célpontjai repülőterek és vasútállomások voltak - mondta az iraki hírszerzés egyik tisztségviselője. A veszélyről az iraki tisztségviselők korábban tájékoztatták az európai országokat, de "akkoriban Brüsszel még nem volt a tervek része". Az informátor szerint az Iszlám Állam dzsihádistái "Salah Abdeslam őrizetbe vétele miatt" szervezték át Brüsszelbe a kitervelt műveletet.

Az Iszlám Állam ünnepelt

Napközben a belga hatóságok terrorcselekménynek minősítették a Brüsszelben történteket, majd később a robbantásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. Még a "hivatalos" beismerés előtt lehetett már sejteni, miután a dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga ekkor még nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban. Viszont olyan arab nyelvű Twitter-üzeneteket lehetett olvasni, mint például "úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe".

"A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!" - írta a milícia egy másik támogatója.

A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: "Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény."

Azt, hogy a terrorszervezet vállalta hivatalosan is a felelősséget a keddi robbantásért, a terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség jelentette kedden délután.

A német muszlimok elítélték a terrortámadást

A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD) mélységesen elítélte a Brüsszelben elkövetett merényletsorozatot. Allah nem hagyja büntetlenül ezt a gaztettet, és haragja lesújt majd a támadókra" - mondta Aiman Mazyek, a tanács elnöke az Origo tudósítása szerint.