A bukaresti tőzsde is reagált Ukrajnára

Bár Románia gazdasági kapcsolatai Ukrajnával a szomszédság ellenére gyengék, a bukaresti tőzsde is esett az ottani válság miatt.
Napi.hu, 2014. március 4. kedd, 18:35
Fotó: Napi.hu

A bukaresti börze a nemzetközi trendnek megfelelően lejtmenetbe kapcsolt az ukrajnai események miatt. Hétfőn nem volt részvény, amelynek árfolyama emelkedett volna, és a BET Fi ndex 4 százalékot esett - írta az economica.net. A brókerek elsősorban a krími eseményekre adott gyenge uniós, különösen a német válasz miatt elhúzódó konfliktusra számítanak, ami főleg a térségbeli befektetésekre lesz káros hatással.

Mint a Balkans.com írta, Románia leginkább a külföldi befektetők elmaradásától tarthat, de természetesen az események hatnak az ukrán-román gazdasági kapcsolatokra is. Románia leghosszabban, 650 kilométeren Ukrajnával határos. Ennek ellenére a gazdasági kapcsolatok meglehetősen szerények: Ukrajna a román export célpontok listáján a 15. Tavaly a kivitel értéke 750 millió euró volt, 10 százalékkal több a 2012-esnél, az import 400 millió eurós volt. Ezzel a román export 1,8, az import 0,8 százalékát adta Ukrajna. Jelentősebb a forgalom Oroszországgal, ahova 2012-ben 1,3 milliárd dollár értékben ment román áru, s onnan 3 milliárdért importált Bukarest. Az orosz gázimport is csak a román fogyasztás 11 százalékát fedezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK