A bukás receptje: miért kockáztatta mesés karrierjét az IMF-vezér?

A nagy hatalommal bíró emberek körében nem ritka a félrelépés, hogy miért kockáztatják fényes karrierjüket, arra egész magyarázatcsokorral szolgálnak a pszichológusok.
NAPI, 2011. május 16. hétfő, 11:06
Fotó: Napi.hu

A politika- és gazdaságtörténet megszámlálhatatlan olyan esetről tud, amikor különleges helyzetben lévő emberek nem tudtak ellenállni a másik nemnek, és súlyos következményekkel járó félrelépésekbe bonyolódnak. Dominique Strauss-Kahn, az IMF ügyvezető igazgatója ebből a szempontból nem kivétel, ugyanakkor ha erőszakos cselekedettel vádolják meg, az már majdhogynem egyedülálló lenne. Az elmúlt időszakban csak Moshe Katsav volt izraeli államfőt ítélték el hét év börtönre azért, mert a kilencvenes évek végén, miniszter korában megerőszakolt egy nőt.

A hatalom a nemi vágyat növelő szer, sokan azt hiszik, hogy ha befolyásuk van az élet egyik területén, az hatalmat ad a kezükbe más viszonyrendszereikben is - nyilatkozta a Reutersnek James Walston, a római Amerikai Egyetem professzora, akiknek szakterülete az olasz politika. A 74 éves Silvio Berlusconi kormányfő ellen folyó számos eljárás egyike szerint egy fiatalkorú prostituálttal volt viszonya, amit ráadásul hatalmával visszaélve megpróbált eltussolni.

A befolyásos emberek sűrű félrelépéseinek további oka, hogy hozzászoktak a nagy kockázatok vállalásához - mondja Frank Farley, a philadelphiai Temple Egyetem pszichológusa. Kahn esetén a bűncselekmény vállalásának lehetőségét az extrém kockázat kategóriájába sorolja. Bill Clinton volt amerikai elnök a legjobb példa a rizikót szinte semmibe vevő vezetőre: karrierje sikeres és bukások sorozata volt, mégis mindent feltett egy lapra, amikor Monica Lewinskyvel összeszűrte a levet.

Az önkontroll csökkenéséhez vezet, hogy a "nagy embereket" elkötelezett támogatók és talpnyalók tömege veszi körül, akik nem akarják - nem érdekük -, hogy vezetőjük karrierje megtörjön. Ezért jó eséllyel akad köztük olyan, aki eltussolja a kisebb-nagyobb félrelépéséket. A félelmet nem ismerő természet, a képesség arra, hogy éljenek a rendelkezésükre álló erővel - zárójelbe téve a következményeket -, szükségesek ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen. A baj akkor kezdődik, amikor valaki megfeledkezik arról, hogy ő is esendő ember, amikor az önszeretet nem korlátozza jó adag alázat - mondja Robert Weiss, a szexuális függés jelenségével foglalkozó Sexual Recovery Institute alapító-igazgatója.

John Edwards, az amerikai demokraták elnökjelölt-aspiránsa 2004-ben és 2008-ban akkor csalta meg nejét a kampányában részt vevő egyik asszonykával, amikor felesége élet-halál harcot vívott a rákkal. Később azzal magyarázta tettét, hogy a versengésben magára koncentrált, egoistává vált, az önmaga iránt érzett elragadtatás miatt azt hitte, mindent megtehet, amit akar. Legyőzhetetlennek hitte magát, úgy vélte, hibáinak nem lesz következménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

z55rt98s, 2011.05.16 21:57

Szerintem jó fej. Ez az ő korában már inkább pozitívumnak számít!
Legalább ő nem munkaidőben csinálta, mint a Clinton. Én csak rá szavaznék!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.16 11:30

Fölfoghatjuk a dolgot szappanoperás stilusban. Hajnali egykor a félreinformált takarítónő rátöri az ajtót az éppen akkor (!!) fürdöző Imf elnökre, aki azt hitte, hogy a telefonon rendelt hölgy érkezett meg, mire a dolog tisztázódott addigra már megtörtént a baj, erre hanyat homlok menekülni kezdett, de a résen lévő FBI ügynökök lerángatták a gépről ..

Meg felfoghatjuk krimiként is: Sárközy megbizta a titkosszolgálatokat, hogy tüntessék el az egyetlen esélyes baloldali elnökjelöltet, mire a beépített alvó ügynöknő aki takarítónőként dolgozott az Imf vezér kedvenc szállodájában akcióba lépett..Még örülhetünk, hogy nem azt a feladatot kapta, hogy lelője, a megbizók megelégedtek a 10 év alcatrazzal is !!

Persze van ennél szappanabb opera is. David Carradine utolsó jelenete egy bangkoki szállodában !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html