Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Jan Mládek cseh ipari és kereskedelmi miniszter, valamint Ernest Moniz amerikai energetikai miniszter által jegyzett dokumentum az atomenergia civil szférában való felhasználásának közös kutatását és a tapasztalatcserét rögzíti.

"Csehország számára ez a megállapodás nagyon fontos, mert lehetővé teszi a legmodernebb technológiákhoz való hozzáférést" - mondta Mládek újságíróknak.

Mládek és Moniz a dél-csehországi Temelíni Atomerőmű kibővítéséről is tárgyalt, de részleteket erről nem hoztak nyilvánosságra.

Moniz saját kérésére találkozott Daniel Benessel, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) vezérigazgatójával is. Részleteket erről az eseményről sem közöltek. A Temelíni Atomerőmű az állami kézben lévő CEZ tulajdona.

A CEZ néhány éve mintegy 250 milliárd korona értékű pályázatot írt ki az atomerőmű bővítésére, amelynek végső szakaszában az amerikai Westinghouse és a cseh-orosz MIR.2000 konzorcium maradt versenyben. A végső döntést az idén kellene meghozni.

A cseh kormányzat azonban mérlegeli, hogy a pályázatot esetleg felfüggesztenék vagy megszüntetnék, mert úgy látja, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételek a munkák megvalósítására.