A csehek jól járnak az új EU-megállapodással

Segítséget jelenthet a cseh kis és közepes nagyságú cégeknek az uniós növekedési paktum, amelyet pénteken véglegesítettek az uniós csúcstalálkozó résztvevői - nyilatkozta Petr Necas cseh miniszterelnök Brüsszelben a közszolgálati Cseh Televíziónak.
MTI, 2012. június 29. péntek, 18:40
Fotó: Napi.hu

A miniszterelnök úgy véli: reális esély van arra, hogy a pénzügyi stabilitást és a gazdasági növekedést ösztönző összesen 120 milliárd eurós intézkedéscsomag forrásaihoz a kisebb cseh vállalatok, társaságok is hozzáférhetnek. "Például az Európai Beruházási Bank feltőkésítése azt eredményezhetné, hogy a Cseh Köztársaságban működő kisebb, illetve közepes nagyságú cégek is hozzájuthatnának ezekhez az eszközökhöz" - mutatott rá Necas.

Ami az egész növekedési paktumot illeti, a cseh kormányfő inkább szkeptikus. "Érvényes, hogy az egész csomag, amelynek célja a növekedés támogatása, a maga összességében az Európai Unió GDP-jének csak az egy százalékát jelenti. A gazdasági életre való gyakorlati hatása ezért inkább jelképes, illetve jelképes és pszichológiai. A lépés lényege az, hogy politikai kompromisszumról van szó" - fejtette ki Necas.

A növekedési paktumot Franciaország, Olaszország, Németország és Spanyolország javasolta az Európai Uniónak.

HOZZÁSZÓLÁSOK