A számítások szerint ez az összeg négyszerese annak a tartozásnak, amelyet két éve a gazdasági válság előtt mutattak ki - állapította meg a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

A Cseh Nemzeti Bank március végi statisztikája szerint olyan hitelekről van szó, amelyeket felvevőik már több mint 90 napja nem törlesztenek. A felvett jelzálog-hitelek átlagos értéke 1,7 millió korona. A jegybank kimutatása szerint már több mint 11 ezer cseh háztartásnak nincs pénze a törlesztések és a kamatok fizetésére.

A pénzügyi szakma azt állítja, hogy ez a számukra is kedvezőtlenül alakuló helyzet még nem veszélyezteti a "bankok egészségét". Ugyanakkor a pénzintézetek nem rejtik véka alá, hogy az adósokkal szemben szigorúbb fellépéseket terveznek.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint a csehek által felvett jelzáloghitelek összértéke 613 milliárd korona. A problémákat okozó jelzálog-hitelek, az úgynevezett rossz kölcsönök mindössze a teljes összeg 3,17 százalékát teszik ki. "Látjuk a problémában rejlő kockázatokat, de a helyzetet nem tekintjük drámainak" - nyilatkozta a lapnak Jan Frait, a jegybank pénzügyi stabilitással foglalkozó osztályának igazgatója.

Piaci pénzügyi elemzők szerint a jelzálog-hitelek problémája várhatóan tovább fog növekedni, mert a gazdasági válság még nem múlt el. A munkanélkülieken kívül egyre több fiatal családnak is pénzügyi gondjai vannak. A bankok megpróbálják megszólítani gondba került ügyfeleiket, s egyedi megoldásokat ajánlanak a problémákra.