A cseheknél is csökken az áram ára

Decembertől 14,4 százalékkal csökkenti árait az egyik legnagyobb cseh áramszolgáltató, a prágai Prazská energetika (PRE).
MTI, 2013. október 22. kedd, 15:00
Fotó: Napi.hu

A döntés következtében az ügyfelek több száz, illetve több ezer koronát takarítanak meg, bár a jövő évi végső fogyasztói áramár még az Energetikai Szabályozó Hivatal (ERÚ) döntésétől is függ, amely az áramár központilag szabályozott részét befolyásolja.

"Az áramárak csökkentését a világpiaci árak esése tette lehetővé" - jelentette ki Pavel Elis, a PRE vezérigazgatója keddi prágai sajtótájékoztatóján.

Háztartási fogyasztóknál az árcsökkentés még nagyobb lesz, mert a szabályozó hivatal várhatóan csökkenti a áramelosztás árait. A cégeknél a jövő évi megtakarítás 12-17 százalék között fog reálisan mozogni. A PRE több mint 700 ezer ügyfélnek szállít áramot. Alkalmazottai száma mintegy 1300.

A konkurens Cseh Energetikai Művek (CEZ) már korábban közölte, hogy január elsejével 15 százalékkal csökkenti az általa szolgáltatott áram árát.

A harmadik nagy áramszolgáltató, a német kézben lévő E.ON, amely elsősorban Dél-Csehországban és Dél-Morvaországban rendelkezik erős pozíciókkal, bejelentette, hogy november végén közli a jövő évi áramárakat. Az idén Csehországban átlagosan 5 százalékkal csökkentek az áramárak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.10.22 15:59

Tehát nem a kormány, hanem a szolgáltató csökkenti. Így is lehet? Hm...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html