BUX
36940

A csődök éve jön

Vállalati csődökhöz és felvásárlásokhoz vezethet Bulgáriában a válságkezelés harmadik éve – jósolja két munkaadói szervezet, a bolgár ipari szövetség és a bolgár munkaadók konföderációja.

NAPI, 2011. február 3. csütörtök, 05:00

A Napi Gazdaság cikke

Szerencsés esetben azok a cégek lesznek kénytelenek beszüntetni tevékenységüket, amelyek "egészségi állapota" amúgy is rozoga, ami azt jelentené, hogy a kényszerű átrendeződés kedvező strukturális hatással járna.

Az elmúlt évben 30 százalékkal több cég vált fizetésképtelenné, mint 2009-ben.

Ugyanakkor a politikai erőknek fel kellene már hagyniuk a botránypolitizálással, mert az üzleti szférának nyugalomra, kiszámítható gazdasági környezetre van szüksége - mondta a sofiaeco hírportál tudósítása szerint Ognyan Donev, a munkaadók konföderációjának vezetője.

Szervezetének tagjai idén attól tartanak leginkább, hogy a kormány anticiklikus gazdaságpolitikát folytat, amivel lefékezi a kibontakozó növekedést, illetve hogy késlekedhet az európai uniós források megpályáztatása, továbbá hogy nem folytatják kellő határozottsággal az államigazgatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer reformját.

A bolgár gazdaság kilábalása folytatódhat 2011-ben, ám várhatóan nem abban az ütemben, amilyet a kormány prognosztizál - vélik a European Intelligence Unit (EIU) gazdaságkutató intézet szakértői.

A hitelezés továbbra is nyomott marad, ami fékezi a fogyasztás bővülését.

Ennek megfelelően a GDP 2,6 százalékkal bővülhet - véli az EIU, amelynek előrejelzése összhangban van a Nemzetközi Valutaalap prognózisával.

Az ezt követő években 2015-ig évi három százalékra gyorsulhat a növekedési ütem.

Az EIU 3,3 százalékos inflációt vár 2011-re és úgy véli, a jelenlegi kormány aligha vezeti be az országot az eurózónába.