A CSU is beállt Merkel mögé

Angela Merkel a CDU/CSU pártszövetség közös kancellárjelöltje - jelentette be Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke.
Domokos Erika, 2017. február 6. hétfő, 15:37
Fotó: MTI/EPA

Az MTI híre szerint ismét Angela Merkel a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje, és a két párt együtt küzd majd a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában - jelentette be hétfőn Münchenben Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke a két párt elnökségének együttes ülése után Angela Merkellel tartott sajtótájékoztatóján.

A CSU választmánya után az elnökség is egyértelmű támogatásáról biztosította a 2005 óta hivatalban lévő kancellárt, így együtt küzdenek majd azért, hogy a CDU/CSU pártszövetség Németország első számú politikai erejeként folytathassa a kormányzást, és megakadályozza a baloldali pártok - a jelenlegi koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) és az ellenzéki Zöldek, illetve az SPD-től balra álló ellenzéki Baloldal - esetleges szövetségének hatalomra jutását - mondta Horst Seehofer.

A CDU és a CSU kapcsolatát a közös ügyek dominálják, és ez a közösség "olyan nagy és erős, hogy meggyőződéssel tudunk együtt kampányolni Angela Merkel mellett" - húzta alá Horst Seehofer, aki egyúttal meghívta a testvérpárt vezetőjét Bajorországba, hogy közösen vegyenek részt kampányrendezvényeken.

Angela Merkel elmondta, hogy a következő lépés a közös választási program megalkotása. A munka irányításával a két pártfőtitkárt bízták meg a hétfőn véget ért kétnapos együttes elnökségi ülésen. A CDU/CSU a választási porgrammal iránymutatást, orientációt akar nyújtani az embereknek arról, hogy miként lehet megőrizni Németország erejét, és néppártként mindenkinek a támogatására számít, "valamennyi választónak ajánlatot tesz".

A testvérpártok viszonya az utóbbi hónapokban "nem volt mindig könnyű", és végül abban állapodtak meg, hogy ha valamiben nem tudnak megegyezni, akkor tiszteletben tartják a másik véleményét. Merkel jelezte, hogy továbbra is elutasítja azt a CSU-s követelést, hogy évi 200 ezer főben korlátozzák a befogadható menekültek létszámát.

Azzal kapcsolatban, hogy a CSU világossá tette, hogy a Bundestag-választás után csak akkor vállal kormányzati felelősséget, ha a kormányprogramba bekerül a menekült-befogadási felső határ bevezetése, Angela Merkel kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem tervezi álláspontja megváltoztatását, és egyelőre a választás megnyerésére összepontosít.

A két pártelnököt egy új, hétfőn ismertetett felmérésről is kérdezték, amely szerint az SPD megelőzte a CDU/CSU-t, amire több mint hat éve nem volt példa. Az Insa közvélemény-kutató intézet kutatása szerint az SPD országos választói támogatottsága 31 százalékos, ami 4 százalékpontos emelkedés az egy héttel ezelőttihez képest, a CDU/CSU pedig 30 százalékon áll, ami 3 százalékpontos gyengülés.

Angela Merkel nem tért ki az erőviszonyok alakulására, csupán annyit mondott, hogy pártja eddig is tisztelettel viszonyult ellenfeleihez, és ez a következő választási kampányban is így lesz. Horst Seehofer azt mondta: a politikában eltöltött évtizedekben megtanulta, hogy nem az ellenfelekkel kell foglalkozni, hanem "saját teljesítőképességünkkel".

Az Insa felmérése szerint Zöldek 1 százalékponttal gyengülve 7 százalékon, a Baloldal 1 százalékponttal erősödve 10 százalékon áll, vagyis az SPD a Zöldekkel és a Baloldallal nem szerezne többséget a Bundestagban, ha most vasárnap lenne a választás. Viszont egy újabb nagykoalíció 61 százalékos többségre támaszkodhatna, és megfordulnának az erőviszonyok, nem a CDU/CSU, hanem az SPD lenne a nagyobbik erő, így szociáldemokrata kancellár vezethetné Németországot.

Az SPD népszerűsége azután ugrott meg, hogy a párt január végén Martin Schulzot, az Európai Parlament volt elnökét kérte fel kancellárjelöltnek és pártelnöknek. A hosszú vívódás után elhatározott váltás a párt élén valamennyi felmérés szerint emelte a párt támogatottságát.

Az Insa felmérései soha korábban nem mutattak szociáldemokrata fölényt, bár az intézet csak 2012 óta vizsgálja a pártok támogatottságát. Az SPD valamennyi kutatóintézet felméréseit tekintve legutóbb 2010 augusztusában vezette a népszerűségi listát: az Allensbach kutatóintézet akkori mérése szerint 32 százalékon állt, a CDU/CSU támogatottsága pedig 31 százalékos volt - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2017.02.08 15:45

@V0LE:
Ugyan már soknevű barátom, csak még nem vallottad be...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.02.08 14:43

@krix: "Már megint tiltakozol!"

Es ez igy is marad, mivel veled ellentetben en nem vagyok meleg, ugyhogy hiaba probalkozol nyuggerke. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2017.02.08 14:34

@Rodent:
Már megint tiltakozol! Valld be nyugodtan a melegséget, a te köreidben az nem szégyen, sőt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.02.08 04:38

@krix: "Kis homár miért tiltakozol ennyire, megharagszik a "barátnőd"?"

Biztos vagyok benne, hogy megharagudna, ha olyan kis farturo kakimaki lennek mint te, de a legfobb ok megis inkabb az, hogy nem vagyok homar. Latom neked a buzulas annyira alap es termeszetes, hogy mar el sem tudod kepzelni, hogy masok nem kanos muzikra vagynak mint te.

"A "barátnőd" nő, férfi vagy semleges nemű?"

A te koreidben ez lehet hogy nem egyertelmu, de nalunk igen: az illeto no :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2017.02.07 20:08

@V0LE:
Kis homár miért tiltakozol ennyire, megharagszik a "barátnőd"?
A "barátnőd" nő, férfi vagy semleges nemű?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html