Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brüsszeli bizottság szerint engedélyezni kellene, hogy az uniós strukturális alapok forrásaiból megvalósuló fejlesztésekhez szükséges önrészt a tagállami kormányok leírhassák az államháztartási hiányból - írta a német üzleti lap, amely szerint a bizottság szerdán mutatja be az elképzelést.

A német kormány ellenzi a tervet, mert attól tart, hogy megerősödik a deficitszabályok felpuhítására irányuló nyomás, és a kormányok az engedékenység első jelén felbuzdulva követelni kezdik majd, hogy állami gazdaságélénkítő programok költségeit se kelljen figyelembe venni a hiány kiszámításakor. A berlini vezetés azonban elszigetelt a kérdésben, így nem biztos, hogy érvényesíteni tudja álláspontját - írta a Handelsblatt.

A német kormány máshogy nyújtana segítséget a válsággal küzdő tagállamoknak. Egy formálódó terv szerint állami fejlesztési bank (KfW) hitelt nyújthatna a spanyol és a portugál állami fejlesztési banknak, amely a forrást kedvező feltételekkel helyezhetné ki kis- és közepes vállalatokhoz.

Jörg Asmussen, az Európai Központi Bank igazgatóságának német tagja az Európai Bizottság tervére utalva óvott attól, hogy vita induljon arról, hogy "mi a jó és a mi a rossz deficit". A szakember egy hétfői berlini rendezvényen úgy vélte, nem helyes megoldás az uniós fejlesztésekhez biztosított állami önrész leírása a hiányból, és hangsúlyozta, hogy nem szabad "változtatgatni" a vonatkozó szabályokon.