A dollár az oka az amerikai gazdasági növekedés lassulásának

Az erős dollár a felelős az amerikai gazdasági teljesítmény növekedésének lassulásáért, nem a Kínai gazdaság gyengélkedése - írja a Forbes hírportál elemzői cikke.
MTI-Eco, 2016. február 9. kedd, 16:42
Fotó: Reuters

A tavalyi negyedik negyedévben mindössze éves 0,7 százalékkal növekedett az Egyesült Államok bruttó hazai terméke, az export csökkent, a feldolgozóipari vállalatok visszafogták készletmegrendeléseiket. Csábító gondolat ennek külföldön keresni az okát, miután sem Kína, sem Európa nem teljesít valami rózsásan az utóbbi időkben - írták.

A cikk felidézi, hogy az ISM beszerzésimenedzser-indexének (BMI) alakulása alapján az amerikai feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme 2014 második fele óta folyamatosan lassult, sőt, tavaly novemberben még a teljesítményvesztést jelző 50 pontos határ alá is esett, eközben Európában és Japánban a feldolgozóipari BMI változó intenzitással ugyan, de folyamatos teljesítménynövekedést mutatott.

Akármi legyen is tehát az, ami az Egyesült Államokban a feldolgozóipari teljesítmény növekedésének lassulását okozza, nincs jelen sem Európában, sem Japánban. Ez a tényező pedig minden bizonnyal a dollár árfolyama - írják a cikkben.

Rámutatnak: a dollár 2014 júniusában kezdett a devizák széles körével szemben erősödni, akkor, amikor megállt az ISM feldolgozóipari BMI mutatójának a növekedése.

Ha viszont a kínai kereslet csökkenése állította volna meg az amerikai BMI növekedését, akkor valami hasonló történt volna a szintén jelentős kínai exportot bonyolító Európában és Japánban is - teszik hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.02.09 18:41

Sokan megmondták tavaly, hogy ez lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2016.02.09 17:50

Az a helyzet h. a világvaluta két funkciója (felhalmozás/tartalékolás és forgalmi) mindig is ellentmondásban voltak egymással. Vagy stabil valutát teremt (felhalmozás), vagy a belső gazdaságára figyel (forgalmi) és pénzkínálatot teremt, de a kettő egyszerre nem megy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html