A dollár majdnem 300, durvul a svájci frank

A dollár jegyzése a hétfő hajnali órákban egy időre átlépte a 297 forintos szintet is, aztán szelídült, a svájci frankét több mint 290 forintot kell adni, az euró viszont maradt kicsit 313 forint felett. Jó reggelt kíván a valutapiac az olasz referendum után.
Napi.hu, 2016. december 5. hétfő, 09:21
Fotó: Napi.hu

Megmozgatta a valutapiacokat a vasárnapi olaszországi népszavazás, amelyen a résztvevők 60-40 arányban elutasították Metteo Renzi miniszterelnök alkotmányos reformját. A kormányfő lemondott, a befektetők menekíteni kezdték a pénzüket az euróból, mert a gazdasági bizonytalanság beláthatatlan hatással lehet az irdatlanul sok rossz hitellel terhelt olasz bankrendszerre.

Az euró reggelre fél százalékkal, az 1,06 dollár/eurós szint közelébe gyengült a dollárral szemben a londoni elektronikus devizakereskedésben, amivel megfejelte korábbi 1,5 százalékos gyengülését - írta a Bloomberg. A lengyel zloty 0,7, a dán korona 0,5, a japán jen 0,3 százalékot veszített erejéből.

Megcsúszott a forint

Úgy tűnik, a magyar valuta - akárcsak a zloty - együtt mozog az euróval. Miközben közös európai valuta árfolyama stabilan kicsit 313 forint felett maradt, a dollár egy időre 297 forint fölé erősödött, majd majdnem 296-ig visszacsúszott - derült ki az MTI összefoglalójából. Pénteken még csak 293,50-et kellett adni az amerikai valutáért A svájci frank immáron 291,50 forintot ér.

Más mozgatja a fontot és a jüant

Az angol font 0,2 százalékkal gyengült a kormányon belüli ellentétek miatt. Boris Johnson külügyminiszter, a Brexit-párt egyik arca elutasította azt a lehetőséget, hogy Nagy-Britannia befizessen az EU kasszájába azért, hogy része maradhasson az egységes európai piacnak - emlékeztetett a Bloomberg.

Az offshore kereskedésben forgó jüan árfolyama alig változott. A 0,1 százalékos értékvesztést Donald Trump megválasztott amerikai elnök telefonbeszélgetése okozta Tajvan vezetőjével, ami kiverte a biztosítékot Pekingben. A hivatalos kínai álláspont szerint Tajvan Kína része.

HOZZÁSZÓLÁSOK