A dollár nem szenvedné meg a leminősítést

Az Egyesült Államok akár már a jövő héten elveszítheti lehetséges legjobb, AAA adósbesorolását valamelyik nagy nemzetközi hitelminősítőnél, ám az általános várakozással ellentétben a dollár ezt valószínűleg nem szenvedné meg tartósan.
MTI-Eco, 2011. július 28. csütörtök, 19:40
Fotó:

A Capital Economics szakértői azt jósolták, hogy az amerikai szövetségi kormánynak az adósságlimit-emelési vita ellenére végül sikerül majd elkerülnie a törlesztési hátralékot, ám a cég szerint ebben az esetben is valószínűsíthető az Egyesült Államok leminősítése, "talán már a jövő héten".

A piaci hangulat alapján a dollár az amerikai osztályzatrontásra kezdetben gyengüléssel reagálna, ám ez nem lenne tartós, mindenekelőtt azért nem, mert - ha sikerül elkerülni a fizetésképtelenséget - a leminősítés a legnagyobb valószínűséggel csak egyfokozatú lenne. Ez kisebb károkkal járna, mint a törlesztésképtelenség.

A nemzetközi hitelminősítők már valóban egyértelmű jelezéseket adtak arra, hogy megfoszthatják az Egyesült Államokat elit AAA/Aaa adósbesorolásától: a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service a hónap közepén egyaránt negatív - vagyis leminősítést valószínűsítő - megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat.

Az S&P "legalább egy a kettőhöz" esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik ugyan az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú költségvetési és adósságkonszolidációt.

A Capital Economics elemzése szerint azonban az amerikai pénzügyminisztérium és a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve feltehetőleg már kidolgozta a szükséghelyzeti terveket annak biztosítására, hogy az amerikai piacok rendben működhessenek tovább az Egyesült Államok szuverén adósosztályzatának leminősítése után is.

Az esetleges osztályzatrontást még akár piaci fellendülés is követheti, jelezve a piac megkönnyebbülését annak nyomán, hogy "vége a bizonytalanságnak", és a világ is "megszokja" majd, hogy az Egyesült Államok az AAA helyett az AA kategóriába került át, amely még mindig "igen magas" elsőrendű besorolás.

Más elemzők felméréseiből ugyanakkor az derül ki, hogy befektetői körökben - jóllehet még bíznak az adósságlimit-emelésről szóló egyezség elérésében - aggódnak az esetleges amerikai leminősítés által a dollárra gyakorolt hatás miatt.

A Barclays Capital rendszeresen méri a globális adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi befektetői kör hangulatát. A héten elvégzett legújabb vizsgálat során a ház azt a kérdést tette fel a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy számolnak-e az egyezség létrejöttével az amerikai adósságplafon ügyében.

A válaszadók 22,2 százaléka mondta azt, hogy "nagyon" bízik ebben, 58,3 százalék pedig lát "valamelyes" esélyt a megállapodásra. Arra a kérdésre azonban, hogy véleményük szerint az Egyesült Államok leminősítése negatívan hatna-e a dollárra, a felmérésbe bevont japán intézményi befektetők 61,1 százaléka válaszolt igennel.

A Capital Economics elemzése szerint ugyanakkor a dollár máris alulértékeltnek tűnik más nagy fizetőeszközökkel, különösen a jennel és az euróval szemben, ezért azt jósolják, hogy a dollár az év végéig - amerikai leminősítés esetén is - 85 jenig, illetve 1,40 dollár/euró szintig erősödik vissza, és 2012-ben folytatja az erősödést.

Japánnak és - a tagállamok besorolási átlagát tekintve - az euróövezetnek sincs AAA adósosztályzata.

Az elemzők szerint az amerikai államadósság legnagyobb külföldi befektetői sem kezdenének "rohanni a kijárat felé" az Egyesült Államok leminősítése esetén. Kína valószínűleg "gyorsan hitet tenne" az amerikai állampapírok további vásárlása mellett, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok "pénzügyi leolvadása" még sokkal nagyobb kockázatot jelentene számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK