A duplázódó hiány sem árthat Lengyelországnak

A Standard & Poor's és a Moody's nemzetközi hitelminősítők szerint nem befolyásolja Lengyelország nemzetközi adósbesorolását a kormány azon terve, hogy 2010-ben a jelenlegi közel kétszeresére növeli az államháztartás hiányát.
NAPI, 2009. szeptember 7. hétfő, 17:46
Fotó:

Két nemzetközi hitelminősítő, az S&P és a Moody's is megerősítette szóban Lengyelország jelenlegi adósbesorolását, annak ellenére, hogy a lengyel kormányzat legújabb tervei szerint az államháztartás hiánya akár a jelenlegi duplájára is nőhet. Jacek Rostowski pénzügyminiszter szerint 55,2 milliárd zloty lehet a büdzsé deficitje 2010-ben, szemben az idei 27,2 milliárd zlotyra tervezettel - ám ez a Standard & Poor's szerint nem számít negatív meglepetésnek, így továbbra is stabil az ország A mínusz besorolása. (Magyarország megítélése az S&P-nél jelenleg BBB mínusz, azaz 3 kategóriával alacsonyabb.)

A Moody's-nál sem értékelték meglepetésnek a bejelentést - közleményük szerint a jelenlegi stabil kilátásokkal bíró A2-es besorolásba már beépítettek egy ehhez közelítő költségvetési hiányt jövőre. Az ország megítélése azért maradhat a jelenlegi szinten, mert az EU által várt 6,6 százalékos költségvetési hiány ellenére is a legdinamikusabban növekvő ország az unióban Lengyelország, s az egyetlen, amely a térségben megúszta a recessziót.

Bár a hitelminősítőket nem lepte meg a kormányzati bejelentés, a zlotyt érzékenyen érintette, a lengyel deviza euróval szembeni megítélése ugyanis a közlemény kiadását követően 4,12 fölé emelkedett, mielőtt zárásban 4,10-ig korrigált volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK