Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői befektetőknek szerdán összeállított helyzetértékelésükben közölték, hogy a cég saját, összetett kockázatjelzője (Capital Economics Risks Indicator, CERI) - Venezuela és Thaiföld potenciális kivételével - alacsony válságkockázatot mutat a globális felzárkózó térségben a Fed-enyhítés leépítéséből eredő várható hatások figyelembevételével is. A több összetevőből kidolgozott CERI-indexük - amely nullától 10-ig terjedő skálán méri a kockázatok mértékét - a vizsgált 24 felzárkózó gazdaság többségében a kritikusnak tekintett 7-es érték alatt van, csak Venezuela és Thaiföld kockázati mutatója haladja meg ezt a szintet.

A 7-es CERI-index hozzávetőleg 60 százalékos esélyt jelent arra, hogy az adott gazdaság recesszióba süllyed, és 30 százalékos eséllyel jelzi a két éven belül kialakuló pénzügyi válság kockázatát.

A részvény- és devizapiaci reálárfolyamok, a magánszektor hitelellátása, a külkereskedelmi egyenleg és a rövid lejáratú külső adósságállomány figyelembevételével összeállított CERI-index a cég grafikus kimutatása szerint jelenleg Közép-Európában a legalacsonyabb: Magyarország és Csehország esetében nem éri el a 2-es értéket, Románia és Lengyelország mutatója pedig éppen a 2-es szinten áll.

A Capital Economics londoni szakelemzőinek kimutatása szerint a vizsgált teljes mezőnyben a CERI-mutató átlaga 4-es, vagyis a gyengébb lábakon álló felzárkózó gazdaságokkal együtt mérve sem közelíti meg a kritikus 7-es szintet.

A ház szerint a felzárkózó gazdaságok piacain nyáron - a Fed-enyhítés leépítésének első komolyabb felvetése után - végigsöpört eladási hullám főleg azokat az országokat sújtotta, amelyeknek mélyült a folyómérleg-hiányuk. Azóta stabilizálódott a Capital Ecomomics által a felzárkózó gazdaságok valutáinak dollárárfolyamára kidolgozott index, de a nyári eladási hullám előtti szintnél alacsonyabb szinten. Ez a piaci kockázatvállalási készség valamelyes gyengülésére utal, és arra, hogy a felzárkózó piacokra irányuló tőkebeáramlás csökkenhetett az elmúlt hónapokban.

Ez különös aggodalomra ad okot, ugyanis az amerikai monetáris politika feszesebbé válását követő tőkeáramlási oszcillációk a múltban már okoztak válságokat - hangsúlyozták szerdai elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

A ház szakelemzői szerint ugyanakkor a jelenlegi CERI-mérőszám azt mutatja, hogy ezúttal alacsony a rendszerszintű válság kialakulásának kockázata a globális felzárkózó régióban, mivel az index fő komponensei nem jeleznek stresszhelyzeti állapotot ezeken a piacokon.

Más nagy londoni házak szerint mindazonáltal nem szabad alábecsülni a Federal Reserve által folytatott mennyiségi enyhítési program leépítésének várható globális hatásait.

A Standard & Poor's európai főközgazdásza, Jean-Michel Six, aki nemrégiben a nemzetközi hitelminősítő jövő évi európai és globális várakozásairól tartott tájékoztatót az S&P londoni központjában, elmondta: az S&P saját becslése szerint az ipari világ négy legfontosabb jegybankja, a Fed, a Bank of England, a Bank of Japan és svájci jegybank az idén eddig összesen mintegy 1600 milliárd dollárnak megfelelő pótlólagos likviditást juttatott a reálgazdaságba. Ez ezermilliárd dollárral több a tavalyi összegnél, és nagyon közel jár a 2009-es recessziós évben elért eddigi egész éves rekordhoz; akkor ugyanezek a jegybankok együtt 1700 milliárd dollárnyi gazdaságélénkítő célú eszközvásárlást hajtottak végre.

Az S&P európai főközgazdásza hozzátette: a Standard & Poor's becslése szerint ha a Fed jövőre hozzákezd mennyiségi enyhítési programjának visszavonásához, az 2014 egészében hozzávetőleg 500 milliárd dollárral csökkenti a világgazdaságba juttatott jegybanki likviditás értékét, ami a kötvénypiaci kereslet meglehetősen meredek visszaesését jelentené.

Six megfogalmazása szerint a felzárkózó piacokon nyáron végigsöpört eladási hullám "csak az előzetes bemutató volt, nem a teljes film, az majd jövőre kerül a mozikba", amikor a Fed ténylegesen hozzákezd a mennyiségi enyhítési program leépítéséhez.