A Fed és az IMF is nyugtatni próbálja a kedélyeket

A nagy jegybankok sorába péntek délután beállt a Fed is és kiadott egy piacnyugtató közleményt. A Nemzetközi Valutaalap hasonlóan járt el.
Napi.hu, 2016. június 24. péntek, 16:18
Fotó: MTI/EPA

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed péntek délutáni közleményében kijelentette: nagy figyelemmel kíséri a globális pénzpiacok fejleményeit a brit referendum eredményének kihirdetését követően, más jegybankokkal együttműködve. A Fed felkészült, hogy szükség esetén más jegybankoknak dollárlikviditást nyújtson swap ügyleteken keresztül, annak érdekében, hogy a globális piacokon kialakuló nyomást enyhítsék, amelyeknek az amerikai gazdaságra is káros hatással lehetnek.

Az IMF is figyel

Az IMF is közleményben nyugtatott pénteken. A Valutaalap vezérigazgatója, Christine Lagarde közleményben jelentette ki: "tudomásul vesszük a britek döntését." Az IMF szorgalmazza, hogy az Egyesült Királyság és az EU hatóságai együtt biztosítsák a zökkenőmentes átmenetet egy új gazdasági kapcsolat kialakítása felé a két fél között, beleértve az eljárás és a tágabb célkitűzések tisztázását is.

Az IMF emellett támogatja a Bank of England és az Európai Központi Bank elköteleződését a bankrendszer likviditásának biztosítására és a heves pénzügyi volatilitások csökkentésére. A fejleményeket az IMF is nagy figyelemmel kíséri és készen áll a tagállamok támogatására szükség esetén.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK