Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. Az idei évben ez a harmadik szigorító lépés. A Marketwatch szerint a Fed tarja magát korábbi iránymutatásához, melynek alapján 2018-ban három kamatemelés várható. A cél az lenne, hogy fokozatos legyen a szigorítás, hogy el lehessen kerülni a gazdaság túlhevülését, ami az infláció megugrását eredményezné.

Elemzők kész tényként kezelték a szerdai lépést, miután az Egyesült Államokban a munkaerőpiaci folyamatok igen kedvezőek, és a gazdasági növekedés üteme is kielégítő. Egyedül az infláció van a jegybank célértéke alatt, de több olyan jelzés érkezett a jegybanktól az elmúlt időszakban, miszerint nem szabad megvárni a 2 százalékos célszint elérését, továbbra is fokozatos, és folyamatos kamatemelési ciklusra van szükség.

A MarketWatch szerint a Fed döntéshozói azzal számolnak, hogy a pénzromlás üteme lendületet kap 2018-ban, miután a munkanélküliségi ráta 4 százalék alá esik.

A szigorítás mellett egyébként 7:2 arányban szavaztak a nyíltpiaci bizottság tagjai.

A Marketwatch megjegyzi, hogy ez volt Janet Yellen Fed-elnök utolsó kamatdöntő ülése, miután február elején átadja helyét Jerome Powellnek, aki várhatóan folytatja az elődje által megkezdett fokozatos szigorítást.

A döntést követően kiadott közlemény szerint az amerikai jegybank megemelte a 2018-ra vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzését 2,1 százalékról 2,5 százalékra - vélhetően a republikánusok által megszavazott adóreform fényében, amelyet várhatóan hamarosan elfogadnak.

Az inflációval kapcsolatban a Fed megjegyzi, hogy bár a pénzromlás üteme egyelőre a 2 százalékos cél alatt van, az infláció a következő egy-két évben 2 százalék körül stabilizálódhat.

Elemzők szerint a Fed-nek még több bizonyosságra van ahhoz szüksége az infláció emelkedésével kapcsolatban, hogy az irányadó rátát tovább emelje 2018-ban.

A MarketWatch szerint a Fed-en belül is vannak kétségek afelől, hogy a szigorítás folytatódhat a jegybanki iránymutatásban megjelölt ütemben: a 16 jegybankár közül 6 véli, hogy a jegybank nem fog tudni háromszor kamatot emelni a következő évben, négyük viszont akár háromnál többre is lát lehetőséget.