Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai kamatláb immár 2008 vége óta rekordalacsony, 0,0 és 0,25 közötti szinten van. A FOMC, a kamatdöntésről szóló közleményében arról tájékoztatott, hogy még "több hónapig" alacsony szinten tarthatja irányadó kamatlábát.

A Fed megerősítette korábbi kijelentését, hogy nem hosszabbítja meg a június végén lejáró, összesen 600 milliárd dollár értékű mennyiségi enyhítési programját és újra jelezte: nem értékesíti 2,832 ezer milliárd dolláros értékpapír-portfolióját, továbbá annak hozamait újabb kincstárjegyek vásárlására fordítja.

Elemzők szerint a monetáris tanács minden bizonnyal rontott az amerikai gazdasági pályára vonatkozó előrejelzésén, miután közleményében kifejtette: a válságból való kilábalás továbbra is mérsékelt ütemben zajlik, ám "valamivel lassabban", mint amire korábban számítani lehetett. A gazdasági növekedésre vonatkozózó becslését közép-európai idő szerint este 8 órakor közli a Fed.

Mindazonáltal továbbra is fejtörést okozhat az amerikai jegybanknak az elmúlt hónapokban megnövekedett inflációs nyomás, ami kisebb teret enged a gazdasági növekedést ösztönző lépésekre. Jim O'Sullivan, az MF Global New York-i elemzője szerint a FOMC egyelőre kivár és újabb információra vár.

A FOMC áprilisi ülésekor a Fed szakemberei még azon tanakodtak, hogy miként léphetnek vissza a válság hatásra bevezetett rendkívüli intézkedésektől, miként normalizálhatják a monetáris politikát és miként csökkenthetnek a Fed eszközállományán. Azóta, a kedvezőtlen gazdasági hírek hatására többször is amellett érveltek a jegybank közgazdászai, hogy meg kell tartani a Fed birtokában lévő papírokat amíg meg nem állapítják, hogy a gazdasági visszaesés átmeneti jellegű-e.

Az amerikai jegybank az elmúlt hónapok gazdasági nehézségeit elsősorban átmeneti hatásokkal magyarázta, mint a megugró olajárak, vagy a japán természeti csapások miatt kieső termelési kapacitások. A Fed többször jelezte, hogy arra számít: a világgazdaság az év második félévében ismét erőre kap, ami kedvező hatással lehet a munkaerőpiac bővülésére és az infláció csökkenésére.

Májusban az amerikai munkanélküliségi ráta 9,1 százalékra csökkent, ami - elemzők szerin - normális esetben a monetáris politika enyhítését vonná maga után. Ugyanebben a hónapban azonban a fogyasztói árindex három éves csúcsra szökött, miközben a változékonyabb energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció a Fed céljának számító "2,0 százaléknál valamivel kevesebb" szint közelébe, 1,5 százalékra nőtt éves szinten.