A Fed önti a pénzt az amerikai büdzsébe

Rekord összeget fizethet be a múlt év után az amerikai jegybank a kincstárba.
Gerőcs Tamás, 2013. január 10. csütörtök, 21:28
Fotó: Napi.hu

A Federal Reserve a tavalyi 2,92 ezer milliárd dolláros mérlegfőösszegéből − kamatfizetés után − 88,9 milliárd dollár osztalékkal gazdagítja a treasuryt − írta a Bloomberg. A Fed tavalyi becsült nettó jövedelme 91 milliárd dollár volt, amelyből 80,5 milliárdot a kötvényvásárlási programok keretében felhalmozott éven belüli futamidejű értékpapírokra fizetett kamatokból szedett be. A maradék részt pedig vállalati és államkötvények értékesítésén realizálta.

A mennyiségi lazítások keretében 2008 óta összesen 2300 milliárd dollár értékű különböző típusú értékpapírt gyűjtött be a Fed. A mérlegfőösszege tavaly februárban volt a legnagyobb, akkor 2,94 ezer milliárd dollár eszközt kezelt.

A hálózat valamennyi jegybankjában elkönyvelt profit a kincstárat illeti, ezekről pontos kimutatást később, az auditálást követően ad a Fed igazgatósága. A jegybank eszközállománya − a jelenleg futó programok alapján − idén további 1000 milliárd dollárral bővül.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.10 23:37

A Mátrix mindent megtehet ...,mert igazából Ő a Mátrix közepe ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html