Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fed azt követően tette közzé előrejelzését, hogy az intézmény monetáris politikáját irányító nyíltpiaci bizottság bejelentette, nem változtatott irányadó kamatán, azt 0,25 százalékon hagyta. A Fed most arra számít, hogy az amerikai bruttó hazai össztermék (GDP) idén 1,9-2,4 százalékkal bővül. A jegybank ezzel fél százalékponttal csökkentette növekedési várakozását az áprilisi 2,4-2,9 százalékról.

Az amerikai jegybank jövőre 2,2-2,8 százalékos GDP-bővülést vár, alacsonyabbat az áprilisban jósolt 2,7-3,1 százaléknál. A Fed 2014-re pedig 3,0-3,5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít.

A jegybank arra számít, hogy a munkanélküliségi ráta idén 8,0-8,2 százalékos lesz, valamivel magasabb az áprilisban jósolt 7,8-8,0 százaléknál. A mutató jövőre 7,5-8,0 százalék lehet - szemben az áprilisban előre jelzett 7,3-7,7 százalékkal -, 2014-ben pedig 7,0-7,7 százalékos.

A Fed most alacsonyabb inflációt jósolt idénre, mint áprilisban, legfeljebb 1,7 százalékosat, ami jóval a 2 százalékos inflációs célküszöb alatt marad.

A Fed nem vásárol európai szuverén adósságot

Az intézmény elnöke, Ben Bernanke kijelentette, hogy a Fed nem szándékozik európai szuverén adósságot vásárolni azon "nagyon korlátozott" és "kevés számú országból" származó mennyiségen felül, amely az amerikai devizatartalékok részét képezi. Elmondta, hogy folyamatosan figyelik, milyen hatást gyakorol az amerikai pénzintézményekre az európai pénzügyi válság, és hogy a Fed készen áll, hogy a helyzet romlása esetén megvédje az amerikai gazdaságot. Reményét fejezte ki, hogy az európai döntéshozók lépéseket tesznek a stabilizáció és a növekedés érdekében, s így a krízis nem súlyosbodik tovább.

Bernanke megjegyezte, hogy az európai helyzet máris az egyike azoknak a tényezőknek, amelyek lassítják az amerikai gazdaságot. Elmondta, hogy rendszeresen konzultál az európai központi bankok, így az ECB vezetőivel is. A japán központi bankhoz hasonlóan a Fed pótlólagos lépéseket tud tenni a kötvénycsere területén, amivel a nullához közeli rövidtávú kamatlábak ellenére is élénkíteni lehet a gazdaságot.

Figyelmeztetett, hogy súlyos gazdasági károkkal járhat, ha a kongresszusban az év végéig nem tudnak majd kompromisszumra jutni a költségvetési tételek csökkentésének ügyében.