A Fehér Ház javasolja az NSA tevékenységének korlátozását

A Fehér Ház javasolni fogja a héten, hogy törvényben korlátozzák a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) telefonos metaadatgyűjtési gyakorlatát - írta keddi számában kormányzati forrásokra hivatkozva a The New York Times című amerikai napilap.
MTI, 2014. március 25. kedd, 17:25
Fotó: Reuters

Pénteken jár le a határideje annak, hogy megújítsák az NSA meghatalmazását telefonos metaadat gyűjtésére. Barack Obama elnök korábban arra utasította Eric Holder igazságügyi minisztert és a hírszerző szerveket, hogy eddig a napig dolgozzák ki az NSA működésével kapcsolatos reformjavaslataikat úgy, hogy az ügynökség megőrizze hatékonyságát.

A lap úgy értesült, hogy a gyakorlatot a jelenlegi formájában csak 90 napig fogják újraengedélyezni. Obama elnök törvényjavaslata értelmében az ügynökség nem fog szisztematikusan gyűjteni és tárolni adatokat, hanem a külföldi hírszerzést felügyelő titkos bíróság (FISC) döntése alapján csak azokat az adatok és számokat fogja megfigyelni, amelyeknek - a bíróság szerint - közük van a terrorizmushoz.

A metaadatokat a jövőben a telefontársaságok fogják tárolni. A kormányzati javaslat egyebek között azt is tisztázni fogja, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után elfogadott, a terrorizmussal gyanúsított személyek megfigyeléséről rendelkező PATRIOT törvény 215-ös cikkelye értelmezhető-e metaadat gyűjtésére szóló felhatalmazásként.

A PATRIOT törvény meghosszabbításának ügye egyébként jövőre kerül ismét a kongresszus elé. Barack Obama januárban jelentette be, hogy korlátozott változtatásokat kíván bevezetni az NSA működésében, amelynek titkos részleteit a Moszkvába szökött amerikai informatikus, Edward Snowden világgá kürtölte. Az elnök közölte, hogy leállíttatja a baráti országok vezetőinek megfigyelését és változtatásokat vezet be az amerikaiak telefonos kommunikációját mutató metaadatok gyűjtésével kapcsolatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK