A fehéroroszoktól tanul a magyar kormány

Fehéroroszországban tanulmányozza egy magyar küldöttség az atomerőmű-építést - jelentette a kelet-európai ország hírügynöksége. A minszki kormány jóval előrébb tart a projektben, mint a Paks 2 iránt elkötelezett Orbán-adminisztráció.
Napi.hu, 2015. december 8. kedd, 09:32
Fotó: Reuters

Az Orbán-kormány és helyhatóságok képviselőiből, illetve újságírókból álló delegáció látogat a héten Fehéroroszországba, hogy felkeresse a Belarusz Nukleáris Erőmű (angol rövidítése BelNPP) építésének helyszínét - adta tovább a BelTA hírügynökség a minszki energiaügyi minisztérium tájékoztatását. A látogatás alatt a vendégek megismerhetik az épülő atomerőmű létesítményeit - derült ki a hivatalos közleményből.

Ezenfelül a delegáció programján szerepel egy találkozó az osztroveci kerület vezetőivel. Felkeresik a kerület információs tájékoztatási központját és a BelNPP oktatási intézményét is. A látogatást színesít egy vizit a fehérorosz atomenergetika információs központban, a minszki Katonai Dicsőség Múzeumában.

A magyar delegáció utazása az orosz állami tulajdonban lévő Roszatom és a budapesti kormány aktív együttműködésének gyümölcse - tudósítja az érdeklődőket a belorusz energetikai tárca. Az orosz és a magyar fél együtt munkálkodik a Paks 2 atomerőmű megépítésén, amelyhez a Roszatom szállít két WER-1200-as reaktort.

A fehérorosz nukleáris erőmű Osztrovec városától 18 kilométerre épül Grodno térségében. A BelNPP nagysága megegyezik Paks 2 tervezett áramtermelő képességével, azaz két reaktor összesen 2400 megawatt kapacitással termelhet majd áramot. Az első egységet a tervek szerint 2018-ban, a másodikat 2020-ban indítják be.

Korábbi hivatalos információk szerint több mint 2600 fehérorosz település van abban a térségben, amely a csernobili atomkatasztrófa miatt sugárszennyezetté vált - írta a National Geographic. Ez mintegy 1,3 millió ember lakóhelye. Az ország 20 százalékát érte súlyos csapás - a lakosságot nem tájékoztatták teljes körűen a veszélyről.

A fehérorosz környezetvédelmi és sugár-ellenőrzési központ szerint a csernobili katasztrófából származó sugárszennyezés leghosszabb felezési idejű alkotórészeinek - köztük az amerícium 241-es izotópjának - felbomlása csak 2060 után kezdődik meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2015.12.08 13:47

Nincs ebben semmi, bevett és lájtos "ösztönzése" a fontos megrendelő fontos munkatársainak.
Meghívnak tanulmányozni a gyártási folyamatokat a gyártó valamelyik távolabbi, lehetőleg jobb és melegebb éghajlatú, vagy felkapottabb helyére. Repülőjegy, természetesen business osztályra, nem fapadosra. Kimerítő előadást tartanak 15 percben (összesen) a termékük, cégük előnyeiről. Találkozás a cég vezetőivel. Jó szállodában laktatják őket napokig, utaztatják a legjobb helyekre országon belül, etetik a legjobb éttermekben, coctail, készséges lányok (bocsánat hostess-ek).
Tudom miről beszélek, én is voltam már meghívott!! :-) Voltam így hajóúton és Svájcban is egy hétig. De merem vállalni, mert nem részesült előnyben a meghívó. Üzleti fogásnak tekintem. Bizonyos szinten "szokás". Olyan ez, mint az év végi, vagy névnapon küldött whisky. :-)

Mondjuk az már gáz, ha ezt valaki konkrét állami megrendelés keretein belül csinálja, az is ha ezért a meghívó tényleges versenyelőnyt élvez. Az legfeljebb ízlés kérdése, ha három pályázó meghívásait egymás után kiélvezi és egy negyediket nyeri a megbízást! :-)
Mivel itt nem volt verseny, valószínűleg hálával vegyes győzködése történik a magyar vendégeknek, hogy az a rossz és csúnya EU keresztbe akar tenni annak a sok jónak, amit az orosz megrendelők megvillantanak most a beloruszoknál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.12.08 13:38

Meg a központosított hatalmat...( a diktatúrát ). Itt vannak a közelben az oroszok: fehérek és oroszok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2015.12.08 12:04

Nagyszerű hír - Orbán mikor megy arra leckéket venni a haverjától?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html