A fellendülés gyorsulásában bízik a Fed - maradt a kamat

Két és fél éve változatlan már az USA szövetségi alapkamata, miután a Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága (FOMC) a várakozásoknak megfelelően a 0−0,25 százalékos sávban hagyta a kétnapos ülésén.
Szabó Márta, 2011. június 22. szerda, 19:22
Fotó: Napi.hu

A FOMC közleménye magában foglalja az utóbbi időkben minden kamatdöntő ülés utáni közleményben szereplő bűvös szavakat is: a kamat még hosszabb ideig rendkívül alacsony szinten marad.

A Fed döntéshozói abban is eleget tettek a piaci várakozásoknak, hogy bejelentették: június végével befejezik a 600 milliárd dolláros államkötvény-vásárlási programot − vagyis a mennyiségi lazítás második körét, a QE2-t. Az élénkítési céllal beindított mennyiségi lazítások befejezése nem azt jelenti, hogy a Fed elégedett volna a gazdasági folyamatok alakulásával.

A fellendülés visszafogott tempóban folytatódik − állapította meg a FOMC −, valamelyest lassabban, mint amire a bizottság áprilisban számított, a munkaerő-piaci mutatók is gyengébbek a korábban vártnál. A lassulás részben valószínűleg ideiglenes hatásoknak tudható be − ezek között a FOMC ugyanazokat említi, mint korábban a gyengébb makroadatokat vizsgáló elemzők, vagyis a magasabb élelmiszer- és energiaárakat, illetve a szállítói láncok megszakadását a japán katasztrófa miatt.

Ezek a tényezők magyarázzák az infláció felívelését is az utóbbi hónapokban, de a hosszabb távú inflációs várakozások stabilak maradtak − hangsúlyozza a közlemény. A bizottság szerint továbbra is magas, ám arra számítanak, hogy a gazdasági növekedés felgyorsul a következő negyedévekben és ennek nyomán a munkanélküliségi ráta is fokozatos csökkenésnek indul. A további magyarázatokat lapzártánk után tartott sajtóértekezletén fűzhette hozzá mindehhez Ben Bernanke, a Fed elnöke.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK