BUX
41002

A felsőfokú végzettségtől várják a boldogulást

Az amerikaiak többsége úgy véli, hogy a főiskolai vagy egyetemi végzettség ma már elengedhetetlen a jó álláshoz.

Domokos László, 2011. augusztus 22. hétfő, 12:26

Az amerikaiak 69 százaléka szerint a főiskolai vagy egyetemi végzettség elengedhetetlen a jó álláshoz - derült ki a Gallup és a Lumina oktatási alapítvány közös felméréséből, amelyről az ELTE TáTK hírlevél adott hírt. A kutatásban arra kérték a válaszadókat, hogy egy ötfokú skálán értékeljék, mennyire értenek egyet az állítással: a felsőfokú végzettség kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ember jó álláshoz jusson ebben az országban. A megkérdezettek 69 százaléka teljesen egyetértett vagy inkább egyetértett, 19 százalék egyet is értett meg nem is, miközben a válaszadók 11 százaléka erősen vagy inkább helytelenítette az állítást.

A közelmúltban publikált elemzés megállapításaival egybecsengenek a Gallup adatsorai a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokról. Ezek szerint az Egyesült Államokban sokkal jobb esélye van a munkaerőpiacon azoknak, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek. A diplomások körében a munkanélküliség és az alulfoglalkoztatottság is messze elmarad az átlagtól. Miközben a teljes felnőtt népesség körében a munkanélküliség átlagosan 6 százalékos volt 2011 januárjától július végéig, az alulfoglalkoztatottak aránya pedig 19 százalék, addig a felsőfokú végzettséget szerzettek körében csupán 5, illetve 9 százalék körül alakult ez az érték.

A felsőoktatás, továbbtanulás megítélése is inkább a gazdasági szükségszerűségeket tükrözi. A megkérdezettek 53 százaléka szerint a továbbtanulás legfontosabb indoka a jobb pénzkereseti lehetőség, 33 százalékuk szerint pedig a jobb állások megszerzésének reménye. A széleskörű műveltséget, a tájékozottságot és a kritikai gondolkodást csupán a válaszadók 5,3, illetve 1 százaléka nevezte meg legfontosabb indokként - állapította meg a Gallup.