A felzárkózás éve volt 2012 a hitelminősítőknél

Sokkal jobb évet zártak a felzárkózó térségi gazdaságok a fejlett ipari országoknál a negatív és pozitív hitelminősítői lépések arányát tekintve a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport összesítése szerint.
MTI-Eco, 2013. január 7. hétfő, 19:33
Fotó: Napi.hu

A JP Morgan pénzügyi szakelemzői Londonban ismertetett átfogó felmérésükben kimutatták, hogy a három nagy nemzetközi hitelminősítő - a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - a felzárkózó országcsoport szuverén adósai körében tavaly összesen 26 adósosztályzat-javítást és 24 leminősítést hajtott végre. A fejlett ipari térséget érintő szuverén leminősítések száma ugyanakkor 44 volt 2012-ben, és ebben a körben mindössze 4 felminősítést jelentett be a három nagy hitelminősítő.

A tavalyi év különösen rosszul kezdődött az euróövezet számára, januárban ugyanis a Standard & Poor's egyszerre kilenc valutauniós gazdaságot minősített le. Az osztályzatrontások érintettek két olyan eurógazdaságot is - Ausztriát és Franciaországot -, amelyek addig a lehetséges legjobb, "AAA" besorolási kategóriában voltak. Franciaországtól tavaly ráadásul a Moody's is megvonta az elit osztályzatot. Mindemellett négy másik euróövezeti tagország - Ciprus, Görögország, Írország és Portugália - a befektetésre ajánlott osztályzati kategóriából is kiesett - sorolták éves összesítésükben a JP Morgan szakelemzői.

Leminősítés-veszély leselkedik az USA-ra

A ház szerint még további leminősítések várhatók a fejlett piaci térségben, tekintettel arra, hogy ebből a csoportból 19 országra tartanak érvényben osztályzatrontás lehetőségére utaló negatív kilátást a nemzetközi hitelminősítők. A JP Morgan szakértői ezzel kapcsolatban hangsúlyosan említik, hogy az Egyesült Államokra is negatív kilátás érvényes, és a Standard & Poor's által még 2011-ben lerontott amerikai osztályzat is veszélyben van, tekintettel az államadósság-limittel kapcsolatos megoldatlan kérdésekre.

A Standard & Poor's 2011 augusztusában vonta meg az Egyesült Államoktól az "AAA" államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolását 1941-ben megadta. Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

A JP Morgan szakelemzőinek kimutatása szerint a felzárkózók és a fejlett ipari gazdaságok ellentétes irányú hitelminősítési dinamikájából eredő besorolási konvergencia azt eredményezte, hogy egyre nagyobb arányban koncentrálódnak a már nem elsőrendű, de még befektetőinek tekintett "BBB/Baa" osztályzati sávban a szuverén adósosztályzatok. A ház összesítéséből kiderül, hogy 2012-ben mind az S&P, mind a Moody's besorolási listáján a "BBB" - illetve a Moody's módszertanában "Baa"-val jelölt, de ugyanennek megfelelő - államadós-besorolási sáv lett a legnépesebb: a Standard & Poor's által besorolással ellátott szuverén adósok 19 százaléka tartozott ebbe kategóriába tavaly, a Moody's esetében pedig 24 százalék volt a "Baa" kategóriába sorolt országok aránya a múlt évben.

Negatív kivételek között Magyarország

A JP Morgan elemzői megemlítik, hogy a felzárkózó térség hitelminősítési folyamatain belül kivételnek számít mások mellett Magyarország, Szerbia, Ukrajna, Horvátország, Fehéroroszország, Egyiptom, Tunézia és Dél-Afrika, ezek szuverén osztályzatai ugyanis romlottak valamelyik hitelminősítőnél az elmúlt egy évben.

Magyarország esetében ugyanakkor két hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings negatívról stabilra javította az osztályzati kilátásokat. Az S&P a novemberi magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást, a Fitch azonban a múlt hónap végén az addigi magyar besorolás megerősítésével együtt javította a kilátást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2013.01.07 23:07

Én - a hitelminősítő helyében - nem dicsekednék ezekkel az "eredményekkel"! Főként nem ilyen tálalásban. A legmagasabb osztályzatokkal rendelkező "fejlett" országok adósbesorolását nehéz lett volna javítani, tehát ha változás történt, az csak negatív lehetett.
A magyar besorolás változásán - főleg az S&P lépésén - már a londoni "elemzők" is röhögtek. Ráadásként a lépésnek forinterősödés lett a következménye. Szeretem az "ilyen" leminősítéseket!
Ebből is látszik, hogy a 3 "nagy" hitelminősítő véleményének a súlya egyre kisebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html