A JP Morgan pénzügyi szakelemzői Londonban ismertetett átfogó felmérésükben kimutatták, hogy a három nagy nemzetközi hitelminősítő - a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - a felzárkózó országcsoport szuverén adósai körében tavaly összesen 26 adósosztályzat-javítást és 24 leminősítést hajtott végre. A fejlett ipari térséget érintő szuverén leminősítések száma ugyanakkor 44 volt 2012-ben, és ebben a körben mindössze 4 felminősítést jelentett be a három nagy hitelminősítő.

A tavalyi év különösen rosszul kezdődött az euróövezet számára, januárban ugyanis a Standard & Poor's egyszerre kilenc valutauniós gazdaságot minősített le. Az osztályzatrontások érintettek két olyan eurógazdaságot is - Ausztriát és Franciaországot -, amelyek addig a lehetséges legjobb, "AAA" besorolási kategóriában voltak. Franciaországtól tavaly ráadásul a Moody's is megvonta az elit osztályzatot. Mindemellett négy másik euróövezeti tagország - Ciprus, Görögország, Írország és Portugália - a befektetésre ajánlott osztályzati kategóriából is kiesett - sorolták éves összesítésükben a JP Morgan szakelemzői.

Leminősítés-veszély leselkedik az USA-ra

A ház szerint még további leminősítések várhatók a fejlett piaci térségben, tekintettel arra, hogy ebből a csoportból 19 országra tartanak érvényben osztályzatrontás lehetőségére utaló negatív kilátást a nemzetközi hitelminősítők. A JP Morgan szakértői ezzel kapcsolatban hangsúlyosan említik, hogy az Egyesült Államokra is negatív kilátás érvényes, és a Standard & Poor's által még 2011-ben lerontott amerikai osztályzat is veszélyben van, tekintettel az államadósság-limittel kapcsolatos megoldatlan kérdésekre.

A Standard & Poor's 2011 augusztusában vonta meg az Egyesült Államoktól az "AAA" államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolását 1941-ben megadta. Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

A JP Morgan szakelemzőinek kimutatása szerint a felzárkózók és a fejlett ipari gazdaságok ellentétes irányú hitelminősítési dinamikájából eredő besorolási konvergencia azt eredményezte, hogy egyre nagyobb arányban koncentrálódnak a már nem elsőrendű, de még befektetőinek tekintett "BBB/Baa" osztályzati sávban a szuverén adósosztályzatok. A ház összesítéséből kiderül, hogy 2012-ben mind az S&P, mind a Moody's besorolási listáján a "BBB" - illetve a Moody's módszertanában "Baa"-val jelölt, de ugyanennek megfelelő - államadós-besorolási sáv lett a legnépesebb: a Standard & Poor's által besorolással ellátott szuverén adósok 19 százaléka tartozott ebbe kategóriába tavaly, a Moody's esetében pedig 24 százalék volt a "Baa" kategóriába sorolt országok aránya a múlt évben.

Negatív kivételek között Magyarország

A JP Morgan elemzői megemlítik, hogy a felzárkózó térség hitelminősítési folyamatain belül kivételnek számít mások mellett Magyarország, Szerbia, Ukrajna, Horvátország, Fehéroroszország, Egyiptom, Tunézia és Dél-Afrika, ezek szuverén osztályzatai ugyanis romlottak valamelyik hitelminősítőnél az elmúlt egy évben.

Magyarország esetében ugyanakkor két hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings negatívról stabilra javította az osztályzati kilátásokat. Az S&P a novemberi magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást, a Fitch azonban a múlt hónap végén az addigi magyar besorolás megerősítésével együtt javította a kilátást.