Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 300 ezer képzett szlovákiai munkavállaló dolgozik külföldön, ami a hazai gazdasági növekedést is lassíthatja - figyelmeztet az újság. A viszonylag magas munkanélküliség ellenére ugyanis sok cég már ma sem talál megfelelő munkaerőt. A statisztikai hivatal adatai szerint a külföldön dolgozó szlovák állampolgárok száma mintegy 130 ezerre tehető.

A Szlovákiai Vállalkozói Szövetség (PAS) elemzése szerint a hivatalos adatoknál sokkal több, mintegy 300 ezer szlovákiai munkavállaló dolgozik más uniós tagállamban.

Durva számok a statisztikában

A hivatal csak azokat tartja nyilván, akik egy évnél rövidebb ideig dolgoznak külföldön - magyarázza a különbséget a PAS tanulmánya. A dokumentum több forrásra támaszkodik, például figyelembe veszi, hogy hányan jelentkeztek ki a hazai egészségbiztosítókból, mivel külföldön élnek és dolgoznak. 2009 óta minden évben mintegy 30 ezer, 30 évnél fiatalabb ember jelentkezett ki az egészségbiztosítási rendszerből - állítja a jelentés. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok mintegy harmada távozik az országból, hiszen az 1990-es évek elején évente mintegy 80 ezer gyermek született.

Ezek a célországok

A külföldön dolgozók legnagyobb része, mintegy 40 százalék, még mindig a hagyományos célországnak számító Csehországban dolgozik, a fiatalok többsége azonban már nyugati országot választ magának. Ezt bizonyítja az Express People munkaerő-közvetítő ügynökség tavalyi felmérése, amelyben műszaki szakirányú középiskolásokat kérdeztek Kassa és Eperjes megyében. 81 százalékuk külföldön szeretne munkát találni - több mint 25 százalék Németországban, 15 százalék Nagy-Britanniában, de népszerű még Ausztria, Hollandia, Svájc és az USA is.

Ez nagyjából megfelel a jelenleg külföldön dolgozók preferenciáinak: Nagy-Britanniában dolgozik a 300 ezer embernek mintegy negyede, Németországban és Ausztriában pedig 15 - 15 százalékuk. Németország és Ausztria aránya jelenleg még azért alacsonyabb, mert ez a két ország csak 2011-től nyitotta meg teljesen a munkaerőpiacát az új tagállamok előtt. 2014-ben Németországban 46 ezer szlovák állampolgár élt, az utóbbi öt évben számuk megduplázódott - áll a PAS elemzésében. Egyharmaduk 25−35 év közötti, további egyharmad 35−45 év közötti.

Mit gondolnak a hazatérésről?

A PAS internetes (nem reprezentatív) felmérése szerint a külföldön dolgozók 85 százaléka a következő években nem akar hazatérni. A túlnyomó többség (több mint 60 százalék) a jobb anyagi lehetőségek miatt keresett külföldön munkát.