Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Orbánnak távoznia kell című kommentárban kiemelték, hogy az Európai Parlament (EP) "elmondhatatlanul lejáratta volna magát", ha nem szavazza meg a jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó, úgynevezett Sargentini-jelentést, mert Orbán Viktor kormányfő "megszorongatja a civil társadalmat, alattomoskodik egy, a világra nyitott, vagyis számára kényelmetlen egyetemmel szemben", és "semmibe veszi a tehermegosztásról hozott érvényes döntéseket a migráció területén".

Az EP "kétharmados többsége után most a tagállamokon a sor" - tették hozzá, kiemelve, hogy kevés az idő, mert májusban EP-választást tartanak, és "fontos, hogy az Európa-párti pártcsaládok egységesen lépjenek fel a nacionalistákkal szemben".
Az egyik ilyen pártcsalád az EPP, benne a német Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Fidesszel. Ha ez így is marad, az Európa-pártiaknak a választási kampányban "egy csónakban kell evezniük az Európa-ellenesekkel ", ami "nem vezet jóra, ezért a Fidesznek távoznia kell a néppártból" - idézi az MTI.

Hozzátették, hogy ha a Fidesz nem akar távozni, ki kell zárni. Tagsága megszűnésének lesznek hátrányos következményei, "hiszen Orbán emberei a következő parlamentben az ellenfeleket erősítik majd", azonban az előnyös következmények túlsúlyban vannak, mert az EPP "soha nem tudna Orbánnal együtt egységesen küzdeni egy erős Európáért, nélküle viszont képes erre".

Olyan fölénye van, mint senkinek - így látja egy támogató

A "nacionalisták" bevonása ebbe a küzdelembe "reménytelen", inkább "szembe kell szállni velük és le kell győzni őket választásokon" - áll a kommentárban. "Egyre több európai véli úgy, hogy nemzeti szuverenitásuk védelmével lehet jobban garantálni szabadságukat, biztonságukat, és identitásukat" - fogalmazott Hermann Tertsch a spanyol ABC című konzervatív napilap publicistája "A magyar, aki tömegeket vonz" című írásában.

Megállapítása szerint az annyit szidalmazott magyar kormányfőnek sokkal nagyobb a demokratikus felhatalmazása, mint a strasbourgi parlament tagjai túlnyomó többségének. Egy olyan párt vezetője, amely a választók tömeges akaratából kormányoz a magyar parlament kétharmadával, miközben olyan pártok nevezték diktátornak - kommunisták, zöldek és szocialisták -, amelyek kisebbségben vannak országukban - tette hozzá.

Hermann Tertsch szerint Orbán úgy képviseli a magyarokat, ahogy senki más nem képviseli hazáját ma az Európai Bizottságban, "nem fogadja el, hogy hogy rájuk kényszerítsék Brüsszelből, Berlinből, Párizsból, vagy a Soros György finanszírozta NGO-k által a szociáldemokrata politikát".

Az egyetlen igazi gyengesége az, ami mindenkit érint, akinek régóta van nagy hatalma: a korrupció. "De demokráciából senki sem adhat neki leckéket" - jegyezte meg. A szerző szerint miért is ne pánikolna a baloldal, amikor Orbán a demokratikus jobboldalon bizonyítja: véget lehet vetni a baloldal kulturális fölényének, a nemzeti identitás és a család tisztelete eróziójának.

Ugyanezért félnek Orbántól azon pártok vezetői, akik a jobboldali szavazatokból élnek, de aztán összehangolják politikájukat a baloldaléval. A szavazók tömegesen hagyják el őket, ahogyan azt Merkel is tapasztalhatta - állapította meg az újságíró.
Ramón Pérez-Maura spanyol publictista szintén az ABC-ben azt írta: kifogásolni az Európai Unió hibáit nem euroszkepticizmus, hanem épphogy ezt jelenti az igazi Európa-pártiságot.

A fotó forrása: Európai Parlament