A Fitch egyelőre befektetési szinten tartja az orosz adósosztályzatot

A Fitch Ratings befektetési szinten tartja Oroszország adósosztályzatát mindaddig, amíg alacsony az orosz államadósság - közölte Charles Seville, a Fitch illetékes szuverén besorolási igazgatója, akit a Bloomberg hírügynökség idézett kedden.
MTI, 2015. szeptember 8. kedd, 12:10
Fotó: Reuters

A múlt év végén 12,7 százalék volt a GDP-arányos orosz államadósság a Fitch számításai szerint. Július elején a Fitch megerősítette Oroszország még épphogy befektetői ajánlású, "BBB mínusz" szintű államadós-besorolását negatív kilátással, miközben komor gazdasági előrejelzést közölt.

A negatív kilátás az adósbesorolás leminősítésének lehetőségére utal. Ha a Fitch Ratings a jelenlegi szintről visszaminősítené az orosz adósosztályzatot, azzal Oroszország ennél a cégnél is átkerülne a befektetésre már nem ajánlott - spekulatív - kategóriába.

A másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's már az idei év elején átsorolta Oroszországot a spekulatív osztályzati sávba.

Június elején a Fitch azzal számolt, hogy idén az orosz hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékkal zsugorodik, és jövőre is csak igen szerényen, 1 százalékkal nő reálértéken.

Az orosz GDP az idei első hét hónapban 3,6 százalékkal csökkent éves összevetésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.09.08 12:32

Helyes!
Így vágja el maga alatt a fát a három USA hitelminősítő.
Ahogyan az európai embargó is csak erősítette és függetlenítette az orosz gazdaságot a leminősítéssel az oroszok bevezetik a saját a hitelminősítőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html