Fenntartotta viszont az orosz szuverén devizaadósság-állomány BBB besorolását. A Fitch az Oroszország ellen az elmúlt hetek krími politikája miatt hozott nemzetközi szankciók várható hatásával indokolta döntését, továbbá a gazdasági növekedés tavalyi lassulásával és a befektetések csökkenésével.

A hitelminősítő hozzátette, hogy az eddig hozott büntetőintézkedések hatása egyelőre csekély, de nem kizárt a további szankciók lehetősége, ami befolyásolhatja a külföldi befektetők hozzáállását is.

A többi kategóriában a Fitch nem változtatott az orosz besoroláson.

Előző nap egy másik hitelminősítő, a Standard & Poor's a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Oroszország közepes befektetői államadós-besorolásának kilátását. Ez az intézet szintén arra hivatkozott döntésénél, hogy a Krím annektálása nyomán megnövekedett geopolitikai kockázatok, valamint az amerikai és az EU-szankciók kilátása visszafoghatja az oroszországi befektetéseket, gyorsuló tőkekivonást eredményezhet, és összességében tovább gyengítheti az orosz gazdaság máris romló teljesítményét.