A fő kockázatot továbbra is az eurózóna jelenti

A növekedést visszafogó legfontosabb tényező a világgaz­daságban változatlanul a bizony­talanság.
NAPI, 2013. február 26. kedd, 14:50
Fotó: Napi.hu


Napi grafikonok

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A magukat makacsul tartó recessziós tendenciák és bizonytalan hangulatindikátorok közepette az embernek az az érzése, hogy ez a helyzet örökre így marad: amint megjelenik néhány pozitív jelentés, azonnal követik újabb pesszimista előrejelzések. A bizalmatlanság továbbra is kísért mind a befektetők, beruházók, mind a magánfogyasztók körében. Így a növekedést visszafogó legfontosabb tényező a világgaz­daságban változatlanul a bizony­talanság.

Minden jel arra utal, hogy a globális gazdasági kilátások idén csak nagyon mérsékelten javulnak a tavalyihoz képest, s számos bizonytalansági tényező annak ellenére megmarad, hogy a stabilizálódás jelei is látszódnak. A pénzpiacok jelenleg nyugodtabbak, de továbbra is sérülékenyek. A legtöbb országban a belső kereslet tavaly nyomott maradt, ami fékezte a világkereskedelem bővülését és ennek következtében a kereskedelmen keresztül ható növekedési impulzusok is lagymatagok maradtak. Ez a helyzet az idén ugyan valamelyest javulhat, azonban igazi fellendülésre még nem lehet számítani. Az USA-ban a költségvetési konszolidáció kényszere fékezőleg hat a világgazdaság egészére, míg Japánban az exportkereslet szűkülése okoz gondot, s ez a belső kereslet zsugorodásával párosulva tavaly az év második felében recesszióba vitte az országot, s az idén is csak lanyha növekedés várható. A feltörekvő országokra is kedvezőtlenül hatott a fejlett országokban tapasztalt növekedéslassulás, azonban egyes országokban, például Kínában, a belső kereslet élénkítésével lehetett kompenzálni a külső kereslet lanyhulását.

A legnagyobb globális kockázatot továbbra is az eurózóna megoldatlan adósságproblémái jelentik, bár a válság kezelhetetlenségétől való félelmek valamelyest enyhültek. A fiskális feszültségek számos országra jellemzőek, és az integráció elmélyítése az egyik legnagyobb kihívást jelenti a monetáris unió országai számára. Görögországban − a jelentős költségvetési megszorítások és az ország gyenge versenyképessége miatt − a súlyos recesszió az idei évre is átnyúlik, és az is eredménynek számít, ha 2014-ben a gazdaság nem zsugorodik tovább. A recesszió azonban nemcsak Görögországot sújtja, hanem egyre több uniós országot is. Így az idén a 17 eurózónatagból legalább nyolcban − köztük Franciaországban és Olaszországban − csökken a GDP, hétnél a költségvetési hiány a maastrichti határérték felett mozog, s nyolcban a munkanélküliségi ráta két számjegyű. Mindennek fényében a várakozások szerint az euróövezet gazdasági teljesítménye az idén is csökken, ami már önmagában megnehezíti a kényszerű fiskális konszolidáció és a szükséges reformok végrehajtását. Az eurózóna motorjának számító Németországban is csökkent a GDP 2012 utolsó negyedévében, ami jelzi, hogy a német gazdaság sem tudja függetleníteni magát a régióban zajló folyamatoktól, az exportpiacok szűkülése − különösen a francia gazdasági előrejelzések rosszabbodása következtében − a német gazdaságot is fékezi. Holott a német államháztartás egyensúlyban van, s az időben meglépett munkaerő-piaci reformok következtében a foglalkoztatási problémák is kisebbek, mint az uniós országok többségében.

Az EU−27 újonnan csatlakozott 12 országa esetében a konjunktúra ingadozása követi az eurózónáét, még ha a GDP-ráta folyamatosan az euróövezet átlaga fölött mozog is. Az egyes országok teljesítménye között jelentős különbségek vannak: míg a Baltikum országaiban az uniós átlaghoz képest dinamikus a növekedés, addig Magyarország, Csehország, Szlovénia, Ciprus és Málta esetében csökken a GDP, Bulgária és Románia esetében pedig a stagnálás a jellemző. A stabil teljesítményt nyújtó Szlovákiánál és Lengyelországnál is jelentős dinamikavesztés figyelhető meg. Az eurózónába belépett új tagországokat a válság hasonlóan érintette, mint az eurózónán kívülieket. Az új tagországok közül azok tudtak a válságból hamarabb kilábalni, ahol a belső egyensúlyi feltételek kedvezőbbek voltak, de a régi uniós tagországok részéről tapasztalható lanyha piaci kereslet továbbra is jelentősen fékezi az élénkülési folyamatokat ezen országokban.


Napi grafikonok

A globális növekedés jelentősebb gyorsulásával a legtöbb prognózis most már inkább csak 2014-ben számol, s noha a konjunktúraindikátorok egy része óvatos felfelé mozdulást mutat, teljes az egyetértés abban, hogy a rövid távú előrejelzéseket lefelé mutató, fokozott kockázatok teszik bizonytalanná. Így a külső környezet a magyarországi növekedési lehetőségeket az idén csak kismértékben támogatja, érezhető pozitív keresleti impulzusok legfeljebb az év második felében, de inkább csak jövőre várhatóak.

Nagy Katalin,

a Kopint Konjunktúrakutatási Alapítvány ügyvezető igazgatója


Reuters

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.26 19:21

..."A legnagyobb globális kockázatot továbbra is az eurózóna megoldatlan adósságproblémái jelentik,..."


..akkor nem Matolcsy,ugye?..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.02.26 15:45

Az Európai Bizottság 400 millió euró agrártámogatást követel vissza, Magyarországtól pedig 9,3 milliót.
SALES MANAGER
Nemzetközi közúti fuvarszervező / szállítmányozó
Álláshirdetés

Mintegy 400 millió euró szabálytalanul vagy nem megfelelően ellenőrzött módon elköltött mezőgazdasági támogatást fizettet vissza az Európai Bizottság az Európai Unió tagállamaival, Magyarországnak mintegy 9,3 millió eurót (2,7 milliárd forintot) kell visszafizetnie az uniós büdzsébe. A bizottság a kölcsönös megfeleltetéssel kapcsolatban, "a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó nyolc előírás rögzítésének hiánya miatt" kéri vissza a Magyarországon elköltött pénzt. @labandy:
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.02.26 15:44

A fő kockázatot a narancs földesurak lopkodása okozza. vitya, vitya a szemét is kilopják az unyonak ezek a sz@r jancsi fityfirityyek, hol van a 726k fejenként? Mehet vissza brüsszelbe a pénz ezek így is úgy ellopják, a minimál béresktől meg az operátoroktól lefogják amit a gazdák lenyúltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.26 15:05

Nálunk teljesen okés a helyzet, mi a német nagyvállatokhoz kötöttük újabban magunkat ( az ázsiai rokonok nem gyüttek ! ), s így robbanásszerűen fejlődünk majd.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html