A Banque de France becslése szerint az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékkal csökkent, a második világháború óta a legnagyobb mértékben - írja az MTI.

A francia nemzeti statisztikai hivatal, az Insee adatai szerint 2019 negyedik negyedévében 0,1 százalékkal csökkent a GDP, vagyis az idei első negyedévi visszaeséssel együtt már teljesült a recesszió technikai feltétele, az éves bázisú GDP-csökkenés két egymást követő negyedévben.

A jegybank szerint márciusban 17 százalék volt a gazdasági teljesítmény csökkenése, a hónap második felében pedig egyenesen 32 százalékos. Franciaországban március 17-én rendelték el a kijárási korlátozásokat.

A Banque de France 8500 vállalat körében végzett felmérésre alapozva állította össze a GDP-re vonatkozó becslését. A statisztikai hivatal még nem adott ki a gazdasági növekedés alakulására vonatkozó becslést.

A francia kormány a GDP csökkenését várja az idén. Bruno Le Maire pénzügyminiszter egy nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot, hogy a bruttó hazai termék visszaesésének mértéke meghaladja majd a 2008-as gazdasági válságot követő 2,9 százalékot.

Elemzők szerint a Magyar gazdaság akár 5-7 százalékos visszaesést is elszenvedhet, erről részletesebben ebben a cikkünkben olvashat.