A franciák és az olaszok folytatnák a görög tárgyalásokat

Miközben értesülések szerint az Európai Központi Bank vasárnapi rendkívüli ülésén a görög bankok likviditási támogatásának a beszüntetéséről dönt, a görög pénzügyminiszter reményei szerint ez nem következik be. A francia miniszterelnök és az olasz gazdasági miniszter azt szorgalmazta, hogy folytatódjanak az egyeztetések Athén és hitelezői között.
MTI, 2015. június 28. vasárnap, 13:55
Fotó: Reuters

Manuel Valls francia miniszterelnök (képünkön) vasárnap felszólította Athént arra, hogy "térjen vissza a tárgyalóasztalhoz". Hozzátette: amennyiben a jövő hét végi népszavazáson a hitelezőkkel kötendő megállapodást elutasítók kerülnek többségbe Görögországban, "akkor reálissá válik az ország távozása az euróövezetből". A francia kormányfő úgy vélte, hogy Görögország kilépése az euróövezetből "elsősorban a görögöknek fog fájni, ez a francia gazdaságot nem érinti". Manuel Valls egyben reményét fejezte ki, hogy az Európai Központi Bank (ECB) vasárnapi rendkívüli ülésén a görög bankrendszer pénzügyi támogatásának a fenntartása mellett döntenek.

Ezzel kapcsolatban a görög pénzügyminiszter azt mondta vasárnap, hogy a görög kormány várakozása szerint az ECB folytatja a görög bankrendszer rendkívüli likviditási támogatását kedd után is, miután hivatalosan is kifut a Görögországnak szóló nemzetközi támogatási program.

A BBC vasárnapi értesülése szerint ugyanakkor az ECB várhatóan beszünteti a görög bankok likviditási támogatását. Az ECB eddig vészhelyzeti likviditási mechanizmusából (ELA) pótolta napi rendszerességgel a görög bankokból a betétesek által kivont likviditást, gyakorlatilag életben tartva a görög bankrendszert. A BBC név nélkül idézett forrása szerint Görögország hétfőre bankszünnapot rendelhet el, ha úgy dönt, hogy tőkekorlátozásokat vezet be.

Lorenzo Bini Smaghi, az ECB igazgatótanácsának egykori tagja szerint az euróövezeti jegybanknak le kell állítania a görög bankok támogatását azután, hogy megszakadtak a tárgyalások Athén és hitelezői között. Lorenzo Bini Smaghi szerint "nehéz hét elé néznek a görögök. Sokan akarják majd kivenni pénzüket a bankokból, de nagy valószínűséggel nem fogják tudni."

Az AP helyszíni beszámolója szerint a görögök körében egyre nő a bizonytalanság, a bankjegykiadó automaták előtt sorok kígyóznak, vasárnap reggelre néhány ATM kiürült.

Pier Carlo Padoan olasz gazdasági miniszter vasárnap azt mondta, hogy az olasz kormány az egyeztetés újraindulását szeretné Athén és hitelezői között. A miniszter - nyugtatva a piacokat - úgy vélte, hogy a görög ügy rövid ideig bizonytalanságot okozhat a pénzpiacokon, de ez nem lesz tartós, az EKB rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyek révén elkerülhető a komolyabb megrázkódtatás.

Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter szerint Athén kilépése az euróövezetből "jelen pillanatban elkerülhetetlennek látszik". Technikailag erre azonban csak úgy kerülhet sor, ha Görögország először az Európai Unióból történő kilépését kéri, és ehhez megkapja a jóváhagyást a tagországoktól - tette hozzá. Az osztrák pénzügyminiszter megjegyezte: Az esetleges kilépés Görögországnak jobban fog fájni, mint a többi euróövezeti országnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.28 18:39

meddig lesz eu-ban kettős-mérce ???????????????

3 % hiány

60 % gdp arányos hiány ...stbstb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.06.28 16:44

A franciák meg az olaszok jobb, ha mélyen hallgatnak. Előbb tegyék rendbe a saját szénájukat. Vann tennivaló bőven. Egyeteln fillért se tovább a görög lefolyóba! Grexit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.28 14:43

..persze ,hogy ők folytatnák ,nem sokára ők következnek ..,a portugálok-spanyolok után ...haha..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html