A franciák harmada lelépne az EU-ból

A franciák 35 százaléka szeretné, ha országa kilépne az Európai Unióból, 54 százalék pedig a bent maradást támogatja - derül ki egy pénteken nyilvánosságra hozott friss felmérésből.
MTI, 2016. június 24. péntek, 18:54
Fotó: Reuters

A Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (Brexit) eredményező népszavazást követően az Odoxa közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint az elmúlt két hónapban hét százalékkal nőtt azok aránya Franciaországban, akik a kilépést pártolják.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Front a nagy-britanniaihoz hasonló népszavazást szorgalmaz Franciaországban is. A pártelnök pénteken jelezte, hogy ha jövőre elnökké választják, féléven belül kiírja a referendumot.

"A Nemzeti Front meggyőzte a szimpatizánsait arról, hogy a kilépés jó megoldás lenne, ezért a párt szavazótáborának 77 százaléka már ezt szeretné" - mondta Céline Bracq, az Odoxa igazgatója az I-télé hírtelevízióban. "A többi francia azonban egyértelműen a bent maradást szeretné" - tette hozzá.

A felmérés szerint a pártkötődés nélkülieknek 61, a jobboldali tábor 75, míg a baloldali szavazóknak 76 százaléka szavazna Franciaország uniós tagságának megmaradása mellett, ha most rendeznének a kérdésről népszavazást.

A felmérés csütörtökön és pénteken 1011 felnőtt korú francia állampolgár megkérdezésével készült.

HOZZÁSZÓLÁSOK