Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Olaszországban a hét végén azon dolgoznak a két hónappal ezelőtt tartott választások győztesei, hogy összehozzanak végre egy kormánykoalíciót, amely akár az EU jövőjét is veszélyeztető következménnyel járhat - írja a Politico háttércikkében. A szavazáson a választók a háttérbe tolták a hagyományos bal- és jobboldalt, hogy az elitellenes erőknek adjanak teret.

A radikális baloldali Öt Csillag és a szintén radikális jobboldali Liga eddig nem igazán állt szóba egymással, ám miután felmerült egy előrehozott választás, meggondolták magukat. A hírportál szerkesztői sorra veszik, milyen következménnyel járhat, ha kormányra kerülnek. Egy biztos: már az euroszkeptikus koalíció megalakulásának lehetősége is frászt hozta az unió brüsszeli vezetőire.

Nincs motor

Miután az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, Spanyolországot lefoglalják a katalán függetlenséggel kapcsolatos csetepaték, Lengyelország még ha csillapuló, de állandó konfliktusban van az EU-val igazságügyi reformja miatt, a nagyobb tagállamok közül csak Olaszország állhatna be Franciaország és Németország mögé, hogy erőt adjon az unió reformját hajtó motornak.

Az Öt Csillag ugyan azt állítja, hogy elkötelezett az átalakítások iránt, ám kérdés mit ért reform alatt. A történet vége az lehet, hogy kellő számú megfelelő súlyú tagállam egyetértése nélkül még azelőtt leáll a reformfolyamat, hogy elindult volna, és ez így is marad 2020-ig.

Pá-pá euró?

Olaszország eurózónás kilépésének kicsi az esélye, Beppe Grillo, az Öt Csillag alapítója május elején felelevenítette régi ötletét, miszerint népszavazást kellene erről kiírni, mondván: ez a párt létrejöttének egyik oka. Olaszország magas államadóssága, alacsony GDP-növekedése és borzalmas demográfiai helyzete miatt nem igazán illik az északi eurótagállamok közé, ám az ország befektetői megítélését tovább ronthatja, ha még egy eurózónás népszavazás is növeli az országkockázatát.

Oroszbarát csapat

Olaszország csatlakozhat az EU oroszbarát csapatához. Egyik társa Ciprus lehet, amely azzal idegesíti Brüsszelt, hogy orosz pénzmosoda, a másik játékos ebben a csapatban Magyarország. A történet végén megbomolhat az EU szankciópolitikája Oroszországgal szemben, amelyet Moszkva négy évvel ezelőtti ukrajnai beavatkozása miatt vezettek be.

Néppárti törés

Az olasz belpolitika alakulása befolyásolhatja a 2019-es európai parlamenti (EP) választásokat is. Az EP-t az elmúlt évtizedben az Európai Néppárt (EPP) uralta, amely jó eséllyel megtarthatja ezt a szerepét. Ugyanakkor az EPP - amely olyan mint egy sátortábor, amelyben a sátrakat a tagországok konzervatív pártjai verik fel - az elmúlt időszakban belső gondokkal küzdött.

Az egyik repedést éppen az Orbán Viktor vezette Fidesz okozza, amely a migráció ügyében folyvást ütközik nyugati társpártjaival. Az EPP egyre nehezebben alkalmazza a magyar miniszterelnökkel szemben azt az elvet, amely Silvio Berlusconi esetén bevált: elnézték a viselt dolgait (főként kétes anyagi és nőügyeit), mert hozta a választási győzelmeket, amelyekkel szépen növelte az EPP európai parlamenti frakcióját.

Az Emmanuel Macron vezette centrista politikai erők a szociáldemokrata baloldallal együtt szívesen megtörnék az EPP hegemóniáját az EP-ben, és ehhez kapóra jön, hogy Berlusconi lényegében áldását adta az új olasz koalícióra azzal, hogy az általa irányított mérsékelt jobboldal félreállt az útból.

Döntő lehet

A radikális jobb- és baloldali euroszkeptikus koalíció kormányzásának alakulása befolyásolhatja az új EP működését is. Ha ez sikeres, akkor demonstrációs hatásával egyfajta integráló erőként hathat az európai radikális politikában, azaz megvalósíthatja azt, amivel Marine Le Pen a francia Nemzeti Front élén eddig hiába próbálkozott.

A 2019-es szavazáson megerősödő euroszkeptikus erők és a mérsékelt politikai pártcsaládok egyensúlyba kerülhetnek az EP-ben, aminek eredményeként a zöldek és a szélső baloldal válhat a mérleg nyelvévé a döntéshozatalban. Ha azonban az olasz euroszkeptikus páros bénán kormányoz, az a mérsékelt politikát erősítené Európában. És hát, Olaszország inkább arról híres, hogy ingatag vezetés áll az élén, amit a társadalom természetesnek vesz, és eltűr.

A fotó forrása: Pixabay