Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Arra hívták fel Moszkvát, hogy hagyjon fel a Krím megváltoztatására irányuló összes erőfeszítésével, amelyek megsértik az ukrán alkotmányt és nemzetközi jogot.
"Egy ilyen referendumnak nem lenne jogi hatálya" - szögezték le az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán vezetői és az EB elnöke. Rámutattak, hogy a népszavazás nem megfelelő előkészítése és az orosz csapatok megfélemlítő jelenléte miatt a folyamat mélyen elhibázott lenne, és annak ily módon nem lenne erkölcsi ereje sem. "Ezen okok összessége miatt nem ismernénk el a végeredményt" - hangzott a közös közlemény, amelyet szerdán a Fehér Ház ismertetett.

A Krím annektálása az ENSZ Alapokmánya, a Helsinki Záróokmány, az 1997-es orosz-ukrán barátsági és együttműködési szerződés, az 1997-es kétoldalú bázis-megállapodás és az 1994-es budapesti memorandum megsértését jelentené. A félsziget elcsatolása súlyos következményekkel járna a minden állam egységét és szuverenitását védelmező jogrend számára is - figyelmeztettek a közleményben.

"Ha Oroszország ilyen lépést tenne, akkor mi egyénileg és kollektíven is további lépéseket fogunk tenni" - szögezték le a G7-csoport vezetői és az EB elnöke. Egyúttal arra szólították fel Oroszországot, hogy haladéktalanul csillapítsa a konfliktust a Krímben és Ukrajna egyéb részein, csapatai létszámát csökkentse a konfliktus előtti szintre, katonáit vezényelje vissza a helyőrségeikbe, kezdjen közvetlen tárgyalásokat Ukrajna kormányával, és éljen a nemzetközi közvetítésre és megfigyelésre vonatkozó ajánlatokkal a lehetséges jogos aggályainak orvoslása érdekében.

"Mi, a G7 vezetői sürgetjük, hogy Oroszország csatlakozzon hozzánk, hogy diplomáciai úton dolgozzunk együtt a jelenlegi válság megoldásáért, és támogassuk a haladást egy szuverén, független, befogadó és egyesült Ukrajna érdekében" - állt a dokumentumban.

A közös közleményt kibocsátó hatalmak emlékeztették Oroszországot, hogy mindaddig felfüggesztettek minden, a G8-csoport (a G7-csoport plusz Oroszország) szocsi csúcstalálkozójával kapcsolatos előkészítő tevékenységet, amíg Moszkva nem változtat irányt, és amíg a helyzet nem tér vissza egy olyan állapotba, amelyben a csoport érdemi megbeszélést tudna folytatni.