A dollármilliomosok száma a világban 17 százalékkal tízmillióra nőtt, az általok birtokolt vagyon összértéke pedig 19 százalékkal 39 ezer milliárd dollárra ugrott tavaly 2008-hoz képest.

A leggyorsabban Indiában, Kínában és Brazíliában nőtt a vagyonosok száma; Ázsia egészében 31 százalékkal 9,7 milliárd dollár a milliomosok vagyona, ami első ízben meghaladja az európaiak szerény 9,5 milliárd dollárját. A 26 százalékkal 3 millió főre nőtt ázsiai gazdagok ráadásul a 3,1 milliós észak-amerikai milliomos-tábort is megközelítették.

Ezt elsősorban az ázsiai tőzsdék jó teljesítményével magyarázzák a Merrill Lynch tanulmányának szerzői. A kutatás szerint azonban a gazdagok konzervatívabbak lettek: immár a kevésbé jövedelmező, ám kockázatmenetesebb befektetéseket preferálják, és portfóliójukban is a koncentráció csökkentésére törekszenek.

A legnagyobb bankok, így a UBS AG, a Morgan Stanley vagy a Barclays Capital ennek megfelelően dinamikusan fejlesztik ázsiai privátbanki szolgáltatásaikat; a várakozások szerint a globális átlag több mint kétszeresével fog növekedni a befektethető vagyonnal rendelkező ázsiaiak száma.

A lakosság arányában a legtöbb dollármilliomos Svájcban él, ezer lakosra 35 milliomos jut. Az Egyesült Államokban 2,87 millió, Japánban 1,65 millió, Németországban 861 ezer, Kínában pedig csupán 477 ezer dollármilliomos lakott.