Az EU energiaügyi biztosa Günther Oettinger, valamint Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter és Alekszej Miller a Gazprom elnöke szerdán Brüsszelben Marcel Kramer, a Déli Áramlat projekttársaság vezérigazgatója meghívására a projekt partnervállalatainak vezető képviselőivel és magas rangú uniós vezetőkkel találkozott az EU és Oroszország közös gáz-infrastruktúra projektje a Déli Áramlat bemutatása és megvitatása céljából.

A közlemény szerint az eseményen elhangzottak alátámasztották a projekt stratégiai jelentőségét, vázolták annak gazdasági ésszerűségét, valamint áttekintő és részletekbe menő tájékoztatást adtak az európai-orosz energiaipari kapcsolatokról.
A felszólalók mind európai, mind orosz részről hangsúlyozták, hogy a projekt nemcsak növeli majd Európa energiaellátási biztonságát, de pozitív hatással lesz a kontinens gazdaságára is. Emellett a földgáz kedvező égéskarakterisztikáinak köszönhetően hozzájárulhat az európai környezetvédelmi célkitűzések teljesítéséhez is, párhuzamosan a megújítható energiaforrások részarányának növelésével az európai energia-mixben.

Az európai fogyasztók megbízható és hosszú távú ellátásához az elegendő források mellett biztonságos és modern szállítási útvonalakra is szükség van. A Déli Áramlat közvetlen kapcsolatot létesít az európai fogyasztók és a keletre fekvő hatalmas készletek között. A projektben részt vevő nagy európai partnerek közötti együttműködés emellett áldásos hatással lesz az európai gázpiac működésére is, segíti a regionális fejlesztési törekvéseket, tranzitdíj bevétellel támogatja a résztvevő országokat, új munkahelyeket teremt és növeli az adóbevételeket.

A tanácskozás résztvevői megvitatták az EU gázkeresletének és fogyasztásának várható alakulását, a ellátási források és szállítási útvonalak diverzifikálásának fontosságát, a környezetvédelmi intézkedések szükségességét és a törvényi szabályozás kérdéseit is - írja a közlemény.