A gázra lép Európa?

Az öt évig tartó mérsékelt fellendülést követően az európai gazdaság növekedése felgyorsult, több az új munkahely, növekszik a beruházási kedv és erősödik az államháztartás - közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa csütörtökön Brüsszelben, a bizottság őszi gazdasági előrejelzését ismertetve.
Szabó Zsuzsanna, 2017. november 9. csütörtök, 19:15
Fotó: Shutterstock

Moscovici szerint az európai gazdaság a vártnál jobban teljesít az idén, a magánfogyasztás, a világszerte erősödő növekedés és a csökkenő munkanélküliség kedvező hatásainak köszönhetően. A beruházási kedv szintén élénkült a kedvező finanszírozási feltételeknek köszönhetően, és jóval optimistább a gazdasági hangulat. A gazdaság valamennyi uniós tagállamban bővül, és a tagállami munkaerőpiacokon is javulás mutatkozik. A bérek növekedési üteme ugyanakkor visszafogott és kihívást jelent a magas adósságszint is - mondta az MTI tudósítása szerint.

A növekedés folytatódik

A bizottság őszi előrejelzése szerint folytatódik a növekedés az euróövezetben és az EU egészében is. 2018-ban várhatóan 2,1 százalékos lehet a tempó a tavaszi előrejelzésben jelzett 1,9 százalék helyett. 2019-ben pedig 1,9 százalékos növekedést várnak.

Az euróövezet gazdaságának növekedési üteme idén várhatóan magasabb lesz, mint az elmúlt évtizedben bármikor. A reál GDP az előrejelzések szerint 2,2 százalékkal, azaz a tavaszi előrejelzésnél (1,7 százalék) jóval nagyobb mértékben nő. Az uniós gazdaság egészének erőteljes, 2,3 százalékra becsült idei növekedése szintén felülmúlja a tavaszi 1,9 százalékos várakozásokat.

Mérsékelt ütemű munkahelyteremtés

Az uniós gazdaság növekedése és a munkahelyteremtés üteme stabil, a beruházási kedv élénkül, valamint fokozatosan csökken a költségvetési hiány és az államadósság. Számottevő eltérések vannak azonban a tagállamok között, melyek közül némelyikben továbbra is stagnálás tapasztalható a munkaerőpiacon - fogalmazott Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa.

A jelentés szerint a következő két évben a munkanélküliség várhatóan tovább csökken. Az EU egészében a munkanélküliségi ráta az idén 7,8 százalék lesz, majd 2018-ban 7,3 százalékra, 2019-ben pedig 7,0 százalékra csökken. Az euróövezetben az idei 9,1 százalékos munkanélküliség 2009 óta a legalacsonyabb lesz, és rekordot dönt a foglalkoztatottak száma is.

A munkahelyteremtés várhatóan mérsékelt ütemű lesz, mivel egyes országokban az ideiglenes pénzügyi ösztönzők hatása gyengül, más országokban pedig szakemberhiányra lehet számítani.

Javuló hiányadatok

Az euróövezetben az államháztartás várható javulása a tavaszi előrejelzésekhez képest nagyobb mértékű, főként a növekedés erősödésének köszönhetően. Az államháztartási egyenleg várhatóan szinte mindegyik tagállamban javulni fog. Változatlan szakpolitikai irányvonalat feltételezve a GDP-arányos költségvetési hiány az euróövezetben 2019-ben 0,8 százalékra esik vissza az idei 1,1, és 2018-as 0,9 százalékról, amíg a GDP-arányos államadósság 85,2 százalékra mérséklődik az idei 89,3, illetve a jövő évi 87,2 százalékról.

A gazdaságot érintő kockázatok külső eredetűek. A Koreai-félszigeten jelentkező geopolitikai feszültségekhez, az esetlegesen szigorodó globális finanszírozási feltételekhez, a kínai gazdasági kiigazításhoz, illetve a protekcionista politikák terjedéséhez kapcsolódnak. Az Európai Unióban a lefelé mutató kockázatok az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásáról folytatott tárgyalások kimenetelével, az euró jelentősebb erősödésével és a hosszú távú kamatlábak emelkedésével állnak összefüggésben. Ezzel szemben az előrejelzésnél erőteljesebb lehet a növekedés, ha enyhül a bizonytalanság és javul a hangulat Európában, illetve akkor is, ha világszerte felgyorsul a növekedés.

(Arról, hogy az Európai Bizottság hogy látja a magyar gazdaság helyzetét, itt olvashat bővebben.)

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK