A Goldman már nem játszik a régiós devizák gyengülésére

A Goldman Sachs lezárta a három fő közép-európai devizára, így a lengyel zlotyra, cseh koronára és forintra nyitott short pozícióit, mivel az elmúlt hetek-hónapok fejleményei alapján számos olyan tényező (így a kormányzati és jegybanki intervenciók fokozódása) merült fel, amelyek világánál már közel sem tűnik olyan biztos hozammal kecsegtetőnek a gyengülésre játszás -- írja a Bloomberg a bankház elemzőire hivatkozva.
Józsa Bernát, 2009. február 19. csütörtök, 17:45
Fotó:

A Goldman az év elején 2009 legjobb befektetési ajánlatai között javasolta ügyfeleinek a cseh korona és a lengyel z³oty eladását euró ellenében. Elemzőik véleménye szerint ugyanis a közép-európai devizák alulteljesítenek majd országaik külkereskedelmi mérlegeinek fenntarthatatlan aránytalansága folytán.

Mindazonáltal az elmúlt időszakban az érintett devizák sokkal inkább a spekulatív pozíciók kiépítése folytán gyengültek drámai mértékben, semmint a reálgazdasági trendektől -- vélik a pénzintézet londoni elemzői. A Goldman ezért inkább lezárta a további esésre felvett pozícióit, főleg mivel a leértékelődés elérte a kitűzött 6 százalékos célértéket. Az év eleje óta egyébként a lengyel zlotyi 12,2, a forint 12, míg a cseh korona 6,4 százalékot gyengült az euróval szemben.

A pénzintézet így sem járt rosszul, eddigi ilyen irányú befektetésein közel 8 százalékos nyereséget könyvelhetett el.

HOZZÁSZÓLÁSOK