A 300 fős parlament szerda este első olvasatban már megszavazta a kormány újabb csomagját, amiről csütörtökön 154:144 arányban véglegesen döntött.

Az újabb megszorító csomag egyebek között adóemelést, a nyugdíjak további csökkentését, valamint a közalkalmazotti bércsökkentést és a kollektív szerződések felfüggesztését tartalmazza.

A csütörtökön befejeződő 48 órás sztrájk második napján főként az állami cégek alkalmazottai nem vették fel a munkát, így zárva tartottak a minisztériumok, közintézmények, de néhány bank is. Szünetelt a tömegközlekedés.

A parlament előtt csütörtökön este több tízezer ember gyűlt össze.

Nem maradt el nap összetűzések nélkül. Anarchisták egy csoportja csapott össze a PAME görög kommunista szakszervezeti szövetség aktivistáival. A rendőrség közbeavatkozott, könnygázgránátokat vezette be. Ennek során egy szívbeteg 53 éves férfi szívrohamot kapott és meghalt.

Az új megszorító csomag a feltétele annak, hogy Görögország megkapja a tavaly jóváhagyott 110 milliárd eurós nemzetközi hitel következő, 8 milliárd eurós részletét. Ennek elnyerése létfontosságú a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Athénnak, e nélkül ugyanis fizetésképtelenné válhat Görögország november közepére.