Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dombrovskis a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves találkozóján a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, a bizottság korábban 2,5 százalékos növekedést várt Görögországban 2015-re, de a legfrissebb előrejelzések már 2-2,5 százalékos recesszióról szólnak. A jövő év egészét tekintve továbbra is enyhe recesszió várható az országban, de az év harmadik és negyedik negyedévében várhatóan már növekedni fog a görög gazdaság az idei év hasonló időszakához képest.

A görög kormánynak komoly erőfeszítéseket kell tennie a pénzügyi stabilitás megteremtése érdekében, de ha ez sikerül, "pozitív meglepetésekre is lehet számítani, mivel a görög gazdaság jelenleg jelentősen potenciálja alatt teljesít", és képes gyorsan bezárni a kibocsátási rést. Görögország nettó adósságszolgálata mindössze a GDP 4 százalékát teszi ki, ami alacsonyabb, mint Portugália és Olaszország adósságterhei.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke az előző nap a Reutersnek azt mondta Limában, hogy Görögország adósságterheinek csökkentését a GDP 15 százalékának megfelelő éves adósságszolgálati plafon bevezetésével, nem pedig az adósság részleges leírásával kell elérni.

Görögország a gazdasági világválság kirobbanását követően hat éven át volt recesszióban, de 2014-ben 0,8 százalékos növekedést regisztrált. Elemzők korábban még a növekedés erősödését várták, de a nemzetközi hitelezők által megkövetelt megszorításokat és reformokat elutasító radikális baloldali Sziriza párt januári hatalomra jutása után ismét recesszióba fordult a görög gazdaság.