A görögök révbe értek?

Az Európai Bizottság várakozásai szerint idén és jövőre recesszió várható Görögországban, de ha az athéni kabinet "komoly erőfeszítéseket" tesz a pénzügyi stabilitás megteremtése érdekében, a jövő év közepétől már növekedésnek indulhat a görög gazdaság - közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke Limában.
MTI, 2015. október 10. szombat, 09:23
Fotó: Reuters

Dombrovskis a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves találkozóján a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, a bizottság korábban 2,5 százalékos növekedést várt Görögországban 2015-re, de a legfrissebb előrejelzések már 2-2,5 százalékos recesszióról szólnak. A jövő év egészét tekintve továbbra is enyhe recesszió várható az országban, de az év harmadik és negyedik negyedévében várhatóan már növekedni fog a görög gazdaság az idei év hasonló időszakához képest.

A görög kormánynak komoly erőfeszítéseket kell tennie a pénzügyi stabilitás megteremtése érdekében, de ha ez sikerül, "pozitív meglepetésekre is lehet számítani, mivel a görög gazdaság jelenleg jelentősen potenciálja alatt teljesít", és képes gyorsan bezárni a kibocsátási rést. Görögország nettó adósságszolgálata mindössze a GDP 4 százalékát teszi ki, ami alacsonyabb, mint Portugália és Olaszország adósságterhei.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke az előző nap a Reutersnek azt mondta Limában, hogy Görögország adósságterheinek csökkentését a GDP 15 százalékának megfelelő éves adósságszolgálati plafon bevezetésével, nem pedig az adósság részleges leírásával kell elérni.

Görögország a gazdasági világválság kirobbanását követően hat éven át volt recesszióban, de 2014-ben 0,8 százalékos növekedést regisztrált. Elemzők korábban még a növekedés erősödését várták, de a nemzetközi hitelezők által megkövetelt megszorításokat és reformokat elutasító radikális baloldali Sziriza párt januári hatalomra jutása után ismét recesszióba fordult a görög gazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunnorti, 2015.10.10 09:38

..minden európai országnak meg kell tanulni úgy béreket-szociális kiadásokat emelni ,hogy a hiány 3 % alatt maradjon ...!!!

majd akkor kiderül ,ki a legény a gáton ,ne legyen kettős-mérce !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html