Az eurózóna számos tagországa van bajban, ide értve Olaszországot és Spanyolországot, a leggyengébb azonban Portugália, amely a következő lehet a csődöt jelentők sorában - mondta Nouriel Roubini a CNBC-nek.

A pesszimista jóslatairól híres professzor ugyanakkor összességében pozitívan értékelte a görög kötvénycsere sikerességét és a csőd hivatalos elismerését (amely egyben a csőd ellen biztosítást nyújtó CDS-ek aktiválását is jelentette), még ha az ország ettől továbbra is fizetésképtelen maradt is.

Roubini szerint Görögország az első lesz, amely kilép az eurózónából, erre pedig valószínűleg jövőre kerülhet sor, majd őt Portugália követheti.

A neves professzor a kínai gazdasági kilátásokkal kapcsolatban sem túl optimista. Véleményes szerint a kínai kormány azon törekvése, hogy a gazdaságot az export dominanciája helyett a belföldi fogyasztásra állítsa át, visszaveti az infrastrukturális beruházásokat, a lakossági beruházásokat, a gazdaság negyedéves növekedési üteme 6 százalék alatti lehet, a befektetők által egyre kevésbé valószínűsített radikális visszaesésnek (hard landingnek) pedig komoly kockázata van.