A London jómódú Mayfair kerületében lévő Corrigan étterem három magánterme normális esetben bankárokkal van tele, akik itt fogyasztják el a napközben kötött sikeres üzleteik után járó, jól megérdemelt ebédjüket. Ilyenkor jól szokott fogyni például a 30 fontba (11 ezer forint) kerülő nyúlpecsenye és a többi finomság.

A függetlenségi népszavazás óta azonban elmaradnak az üzletkötések, és ezzel a banki dolgozók is a vendéglőből - panaszkodott a Bloombergnek Richard Corrigan, az étterem alapító-tulajdonosa. A londoni City dolgozóinak költései tartják el Londont: ha úrrá lesz rajtuk az idegesség, azt az egész város megérzi - fejtegette.

Lemondják a foglalásokat

Kiváló volt a május és a június, a nyár középső hónapja azonban csapnivalóan kezdődött. Egymás után mondják le a foglalásokat a vendégek - írja le a jelenlegi helyzetet, amely egyébként London-szerte jellemző az éttermekre. A Brexit népszavazási győzelme fordulatot hozhat az ágazat fejlődésében.

Az elmúlt hetekig a brit vendéglátó-szektor gyorsan fejlődött. Az elmúlt öt évben 21 százalékkal bővült az éttermek száma. A kínálat már a referendum előtt is kezdte meghaladni a keresletet: az ágazat bevételének növekedés üteme idén az egy évvel korábbihoz képest felére, 1,3 százalékra mérséklődött - derült ki a Coffer Peach ágazatai tanácsadó cég adataiból.

Mínusz 25

Még a háromfogásos, 28 fontba kerülő ebéd ajánlatával sem tudja megtölteni Pierre Koffmann francia éttermét - folytatja a Bloomberg riportját. A referendumot követő héten negyedével zuhantak a bevételeik. Nem csoda, hogy a tulajdonos riasztónak tartja a helyzetet. Welcome Brexit, goodbye fogyasztó - fogalmaz keserűen.

A Bloombergnek nyilatkozó közgazdászok háromnegyede úgy véli, hogy a kilépéspártiak győzelme miatt a brit gazdaság 2009 után először recesszióba kerül. Akkor a kávézókban és a vendéglőkben negyedévente elkötött összegek 6,6 százalékkal csökkentek - derült ki a londoni statisztikai hivatal adataiból. Tavaly a Mintel piackutató cég szerint a brit éttermek 36 milliárd font bevételre tettek szert.

Több baj egyszerre

A kereslet ugyanúgy esni fog, mint nyolc éve - véli Sahill Shan az N+1 Singer tanácsadó cég elemzője. A nagy különbség az, hogy most sokkal több vendéglő szeretne megélni az összezsugorodó piacon. További gond, hogy a tulajdonosok nem tudják, hogyan számíthatnak a jövőben a kelet-európai vendégmunkásokra, aki az elmúlt időszakban alkalmazottaik derékhadát adták.

A közvetett hatásokat jelzik az elegáns Pied a Terre tapasztalatai. Az étterem már február óta szenved - akkor írta ki a kormány a június 23-i népszavazást. A vállalatok óvatossá váltak, így a céges hitelkártyákkal fizetett étkezések 12 százalékkal csökkentek a Michelin-csillagos vendéglőben.

Végül, de nem utolsósorban a gourmet-k nagyon nagy bánatára a gyenge font is el fogja kaszálni az éttermeket. José Pizarro spanyol séf, akinek három étterme van Londonban arra panaszkodik, hogy drágaságuk miatt nem fogja tudni beszerezni a hazájából származó nyersanyagokat. Corrigan a francia borok 15 százalékos áremelkedésére számít.