A gyerekmunka megszüntetéséért közös programot indít az EU és az ENSZ

Közös, 60 millió eurós programot indított Egyiptomban a gyermekmunka megszüntetése érdekében az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) és az Európai Unió - derül ki a WFP honlapján megjelent hétfői közleményből.
MTI, 2014. szeptember 22. hétfő, 15:32
Fotó: Reuters

A program fő célja az oktatási rendszerhez való hozzáférés biztosítása azon gyermekek számára, akik a leginkább ki vannak téve annak a veszélynek, hogy a munkaerőpiac beszippantsa őket. Különös figyelmet szentelnek a lánygyermekek oktatási lehetőségeinek megteremtésére, szorosan együttműködve az egyiptomi kormánnyal, a szakosított helyi civil szervezetekkel és az érintett közösségekkel - idézi a közlemény James Morant, az EU egyiptomi küldöttségének vezetőjét.

A négyéves projekt 100 ezer gyermeknek - többségükben lányoknak - segít az oktatáshoz való hozzáférésben. Az érintett tizenhat tartomány legtöbbje a szegényebb felső-egyiptomi térségben található, ahol a segélyezettek magas tápértékű datolyaszeleteket kapnak, ez a kiskorúak táplálékszükségletének 25 százalékát fedezi.

A közösségi iskolákban rendszeresen jelenlévő segélyezett diákok családtagjai - közel 400 ezer ember - olyan értékű havi élelmiszeradagot kapnak, amennyi pénzt nyernének azzal, ha dolgozni küldenék a gyermekeket. Ezenkívül a WFP mintegy 50 ezer háztartásnak nyújt segítséget abban, hogy - főleg az anyák - jövedelemteremtő tevékenységekbe tudjanak bekapcsolódni.

A közlemény szerint a körülbelül 11 millió egyiptomi gyermek közül 2,7 millióan vannak jelen a munkaerőpiacon. Egy 2010-es tanulmány szerint az iskolás korúak 13 százaléka dolgozik tanulás helyett. A legrosszabb helyzetben a vidéki régiókban élő leánygyermekek vannak.

A WFP regionális részlegének igazgatója, Lubna al-Amán elmondta, hogy az észak-afrikai országban 1963 óta aktív szervezet régóta hozzájárul az ország iskolaétkeztetési programjához, amely egy létfontosságú "biztonsági hálót" jelent a legszegényebb háztartások számára. Amán közölte: a WFP támogatása felől biztosította az egyiptomi kormányt a gyermekmunkát szabályozó törvények átdolgozásában is.

HOZZÁSZÓLÁSOK