Egy megszégyenített, hipnotizált, háborúban álló országban élünk. Az emberek, akik 2011-ben nosztalgiát éreztek az orosz-szovjet birodalmi idők iránt, most nagynak tartják országukat. A Krím bekebelezését követő hisztéria, a minden bajért a Nyugatot felelőssé tevő, agresszív propaganda, az ukránok lefasisztázása - ezek uralják az orosz közgondolkodást. Ezekkel a mondatokkal kezdte a Financial Times (FT) munkatársával folytatott beszélgetését egy héttel ezelőtt Borisz Nyemcov ellenzéki személyiség, akit a hét végén lőttek le a Kreml tőszomszédságában.

Putyin kihasználja ezt - folytatta Nyemcov. A göbbelsi tömegkommunikáció alapelveire épít: a propaganda legyen primitív, az igazság nem számít, az üzenetnek egyszerűnek és az érzelmekre hatónak kell lennie, és egyfolytában ismételgetni kell. Putyin a nácizmust hozta be az orosz politikába - fogalmazta meg véleményét az ellenzéki politikus.

Hosszú küzdelem lesz

A közvélemény azonban nem maradhat így örökké. A kisgyerek is abbahagyja a sírást egy idő után. Putyin hazudik, de nem rejtheti el az igazságot az idők végezetéig. A sírok egyre gyarapodnak - utalt Nyemcov arra, hogy egyre több orosz katona esik el Ukrajnában. Az emberek rá fognak ébredni, hogy nem jó, hogy az oroszok egy testvér ország ellen harcolnak. Hitlernek jó oka volt arra, hogy nem támadta meg Ausztriát.

Türelmesnek kell lennünk - folytatta az orosz ellenzék ikonikus alakja. Hosszú ideig fogunk még harcolni Putyin ellen. Eltarthat akár 2024-ig. Nyemcov veszélyesnek tartotta az orosz államfőt. Veszélyesebbnek mint a szovjet állam- és pártvezetést. A Szovjetunióban létezett a politikai bizottság (a párt legfelsőbb vezető testülete, "kormánya" - a szerk.), ez hozta a döntéseket életről és halálról, nem Brezsnyev vagy Andropov, az ország akkori vezetői.

Bólogató Jánosok

Putyint azonban ma már csak gazdag, de gyenge emberek veszik körül. Egyetlen okos ember sincs, aki hatással lehetne rá. Akik voltak - például Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter, mind közül a legokosabb - már nincsenek a környezetében. Senki sem tud befolyást gyakorolni rá.

Nyemcov szerint az államfő ellenzéke ki fog alakulni a hadseregben és a titkosszolgálatban. Rá fognak jönni, hogy Putyin elárulta a katonaságot. Miközben a hadsereg harcol Ukrajnában, a katonák meghalnak, a hivatalos propaganda letagadja, hogy ott vannak, Moszkva nem segít rajuk. De egyre többen szereznek tapasztalatokat ezzel kapcsolatban, és ezeket elmondják ismerőseiknek is, akik szintén továbbadják, amit hallottak. Egy idő után felnyílik az emberek szeme.

Nem lesz forradalom

Az ellenzéki politikus ennek ellenére nem számított forradalomra Putyin rendszere ellen, mert az orosz társadalom elöregedett. Forradalmat energikus emberek, fiatalok csinálnak, kivéve a 2013-2014-es kijevi felkelést, amely mögött az állt, hogy Ukrajnában 20 éven át semmilyen változás nem történt az oligarchikus rezsimben. A radikális változás ellen szól az is, hogy míg 2011-ben - a 2012-es manipulált elnökválasztás előtt - még volt ellenzék Oroszországban, ma csak elszigetelt ellenállók vannak.

Az állami televízió egy ördögi gépezet, az ott dolgozók Putyin emberei, bűnözők, akiket a nyugati társadalmaknak nem kellene újságíróknak tekinteni. Legfeljebb propagandisták, akik mozgását szankciókkal kellene korlátoznia a Nyugatnak.

Putyin sötét titka

A beszélgetés végén Nyemcov és az FT tudósítója visszatért azokra az orosz katonákra, akik életüket vesztették a délkelet-ukrajnai harcokban. Haláluk veszélyt jelent Putyinra, ha kitudódik milyen sokan estek el az ukrán védelmi erőkkel folytatott titkos háborúban, az Putyin hatalmát is veszélyezteti. Csöndben temetik el a katonákat, mivel az államfő pontosan tudja, mi a kockázat. Elrejti az igazságot, amelynek feltárásán mostanában dolgozom - mondta a hét végén meggyilkolt ellenzéki személyiség.