Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dominic Raab brit brexitügyi miniszter lázadást szervez a kormányon belül főnöke, Theresa May miniszterelnök ellen - derül ki a Business Insider cikkéből. Raab össze akarja fogni azokat a minisztertársait, akik szerint May kompromisszumos uniós válási megállapodásánál jobb lenne, ha az Egyesült Király enélkül zuhanna ki 2019. március 19-én az EU-ból. A valódi függetlenség hívei szerint az egyezség, amelyre a kormányfő jutott az unióval elfogadhatatlan.

A vita hónapok óta azon a biztonsági megállapodáson folyik, amely szerint ha az Egyesült Királyság és az unió 2020 végéig nem tud új kereskedelmi megállapodást kötni, akkor a szigetország ideiglenesen meghatározatlan ideig az EU vámuniójában maradna. Így érnék el, hogy ne változzon az ír-észak-ír határ jelenlegi státusa. A brexiterek azt akarják, hogy a válási egyezség tegye lehetővé Nagy-Britanniának, hogy egyoldalú lépéssel kilépjen a vámunióból, ám az EU - ragaszkodva az íreknek tett ígéretéhez, miszerint a határuk átjárható marad - csak arra hajlandó, hogy erről a lehetőségről közösen dönthessenek a felek.

Jelentős változás

A szakértők halálugrásnak tartják a megállapodás nélküli kilépést, mert az egy csapásra vámhatárt létesítene az EU és az Egyesült Királyság közé, megszakítva a kereskedelmi és a beszállítói láncokat, érvénytelenítve a légügyi és más megállapodásokat. Ezért úgy gondolták, hogy a brit fél csak tárgyalási taktikaként lebegteti, hogy kész elfogadni ezt a lehetőséget, azaz blöfföl.

Ha igazak a brexitügyi miniszter és társai zendüléséről szóló hírek, az azt jelenti, hogy az egyezség nélküli válás valós lehetőséggé válik. Ez szívroham közeli állapotba juttathat sok brit vállalatvezetőt, akik rettegnek a gazdasági káosztól, továbbá beindíthatja az EU-párti skótok saját függetlenségi reflexeit, azaz felerősítheti kiválási szándékukat az Egyesült Királyságból.

Itt a vége?

A lázadó miniszterek azzal érvelhetnek, hogy nincs értelme beterjeszteni May megállapodástervezetét a parlament elé, ha biztosra vehető, hogy azt a brexiter toryk és a kormánykoalícióban részt vevő észak-ír unionisták elutasítása miatt le fogják szavazni. Raab sajtóhírek szerint úgy véli, hogy a halálugrás menedzselhető lenne.

Hasonló okok miatt szakított a kormánnyal a hét végén az EU-párti Jo Johnson államtitkár. Szerinte a May-féle kompromisszum az unió vazallus államává tenné az Egyesült Királyságot, mert a vámunióban maradva be kellene tartania az uniós szabályokat, miközben az EU-n kívüli országként nem lenne beleszólása azok alakításába. Ő azonban a kizuhanást is elfogadhatatlannak tartja, ezért új népszavazást javasol a brit függetlenségről.