A JP Morgan bankcsoport, amely minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzési menedzserindexét, júniusról szóló, csütörtökön Londonban ismertetett kimutatásában közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 1,8 ponttal 50,3 pontra csökkent.

A ház szakelemzőinek számítási modellje szerint az idei második negyedév globális BMI-mutatóinak átlaga 1,7 százalékos, éves szintre átszámított világgazdasági növekedésnek felel meg, és ez még valamivel jobb is lenne a cég előrejelzésénél, a JP Morgan ugyanis az elmúlt negyedévre előzetesen 1,4 százalékos éves szintű globális GDP-pluszt valószínűsített.

A bankcsoport elemzői ugyanakkor csütörtöki kimutatásukban közölték, hogy az általuk kiszámolt, összesített júniusi BMI-mutató már csak 1,1 százalékos éves világgazdasági növekedési ütemre vall, és emiatt lefelé ható kockázatok érvényesülnek a ház azon prognózisára is, amely szerint a mostani, harmadik negyedévben 1,9 százalékra gyorsul vissza a globális GDP-növekedés.

A globális növekedési kilátások más nagy londoni házak megítélése szerint is egyre borúsabbak.

A Fitch Ratings hitelminősítő Londonban ismertetett új évközepi prognózisában közölte, hogy - jórészt a folytatódó, intenzív euróövezeti válság miatt - a tavalyi 2,7 százalékos ütem után az év egészére most már csak 2,2 százalékos világgazdasági növekedést vár. Ez 0,2 százalékponttal gyengébb a Fitch előző, decemberi féléves előrejelzésénél és 1,2 százalékponttal marad el a cég tavaly ilyenkor összeállított, 2012-re szóló prognózisától.

A hitelminősítő 2013 egészére 2,8 százalékig gyorsuló globális GDP-növekedést vár, de ez is 0,2, illetve 0,6 százalékponttal gyengébb a cég fél, illetve egy évvel ezelőtti világgazdasági előrejelzéseinél.