Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szigetország hétfőn fordult segítségért uniós mentőalapokhoz, hogy felszínen tartsa gazdaságát, miután nem sikerült gyorshitelt kapnia Kínától, és egyelőre Oroszország is vonakodik megfejelni a tavaly ősszel folyósított 2,5 milliárd eurós kölcsönt. "Tragikus egybeesés, hogy Ciprus július 1-én veszi át az unió soros elnöki tisztjét" - mondta Jiannakisz Omirou, a parlament elnöke.

A mentőcsomag összegét még nem határozták meg, de uniós tisztviselők úgy becslik, hogy minimum 8 milliárd, de inkább 10 milliárd euróra lesz szükség. Ebből 6-7 milliárdot emészt fel a ciprusi állam finanszírozása, 2-3 milliárdot pedig a bankok feltőkésítése. Még nyitott kérdés, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csatlakozik-e a hitelprogramhoz.

Nem kell bóvli a piacnak

A görög válság különösen rombolóan hat Ciprusra, amelynek bankjai az ország 17,8 milliárd eurós belföldi össztermékéhez képest hatalmas kinnlevőségekkel bírnak Görögországban. A hónap végéig legalább 1,8 milliárd euróval kell feltőkésíteni a Cyprus Popular Bankot (CPB), az ország második legnagyobb pénzintézetét. A kormány májusban lejegyezte a bank tőkepótló kötvénykibocsátását, hogy segítse a magántőke bevonását. Ez azonban azt jelenti, hogy ha a CPB nem tud pótlólagos forráshoz jutni a tőkepiacon - már pedig nem tud - az államnak kell előteremtenie az összeget. Ciprus azonban nem tud pénzhez jutni a nemzetközi piacon, mióta a nagy hitelminősítők "bóvli" státuszba rontották le az ország hitelbesorolását.

A CPB és a legnagyobb bank, a Bank of Cyprus 10-10 milliárd görög adósságpapírt tart a portfóliójában, és a nem fizető hitelek aránya 19, illetve 13 százalék.

Az első negyedévben 1,2 százalékkal csökkent a ciprusi belföldi össztermék, és az idén az IMF szerint 1 százalékkal tovább zsugorodik. A munkanélküliség áprilisban 10,1 százalék volt.