A hiány miatt tovább szenved az egészségügy

A várhatóan kilenc milliárd dollárra rúgó költségvetési deficit miatt az egészségügyi reform néhány elemének elhalasztását indítványozzák Washingtonban - írja az MR1-Kossuth Rádió.
NAPI, 2009. augusztus 24. hétfő, 10:20

A vártnál is nagyobb költségvetési deficit igen komoly aggodalommal tölt el sok politikust Washingtonban, s néhányan ezért azt javasolják, Barack Obama elnök mondjon le az egészségbiztosítási reform néhány eleméről, vagy legalább is halassza el azokat - írja az MR1-Kossuth Rádió.

Richard Lugar, republikánus szenátor egy televíziós műsorban úgy fogalmazott, hogy a recesszió kellős közepén óriási hiba volt előhozakodni az átfogó egészségbiztosítási reformmal, és Obamának inkább a gazdaság állapotára kellene koncentrálnia.

A költségvetésről szóló jelentést a héten hozzák nyilvánosságra, és az előre jelzettnél is nagyobb, kétezer-milliárd dollárral nagyobb lesz a deficit - valószínűleg kilencezer-milliárd dollárra rúg majd. Az egészségbiztosítási reform pedig - mind a Fehér Ház költségvetési hivatalának, mind a Kongresszus költségvetési hivatalának számításai szerint - mintegy ezer milliárd dollárba kerülne.

Ráadásul már nemcsak republikánus, hanem demokrata párti politikusok is ellenzik a tervezett egészségbiztosítási reformot. Charles Schumer befolyásos New York-i demokrata párti szenátor vasárnap egy televíziós vitaműsorban azt nyilatkozta, hogy a demokraták alternatív megoldásokon gondolkodnak.

A költségvetés horribilis nagyságú deficitje kapcsán a hét végén Warren Buffett is megszólalt, szerinte ha az Obama-adminisztráció gazdaságpolitikája változatlan marad, akkor az Egyesült Államok előbb-utóbb olyan lesz, mint egy latin-amerikai banánköztársaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK